Wat kunnen we mensen meegeven om zo goed mogelijk zelfredzaam te worden? Dat thema stond centraal in 2016.

Je kunt mensen wel vertellen hoe het moet, maar dan is het de vraag of ze dat ook gaan doen. We weten uit onderzoek dat we mensen moeten helpen om bepaald gedrag te vertonen. Bewustwording alleen is niet voldoende.

Daarom gaan we, mede gebaseerd op onze cijfermatige kennis, steeds verder in het ondersteunen van mensen met actieplannen, waardoor ze hun financieel gedrag echt kunnen leren aanpassen.

Wat heeft het Nibud in 2016 zoal gedaan?

  • Met Check, Plan, Spaar hebben we drie vuistregels onder de aandacht gebracht. Bovendien konden mensen zich aanmelden voor het e-mailcoachingprogramma, waarbij ze tips en geheugensteuntjes per mail kregen.
  • Het Nibud heeft de BufferBerekenaar vernieuwd. Met deze online rekentool kunnen consumenten berekenen hoeveel geld nodig is om achter de hand te hebben. Deze tool hebben we aangepast met de nieuwste cijfers en inzichten en toont een persoonlijke adviesbuffer.
  • Samen met de gemeente Weert heeft het Nibud een én-én-én-aanpak ontwikkeld: inwoners informeren, inspireren en activeren over omgaan met geld.
  • In oktober heeft het Nibud drie weken lang radiospotjes en filmpjes op internet laten horen en zien met als doel mensen bewuster te maken van hun bestedingen. Ook een speciale website besteedbewust.nl ondersteunde de campagne ‘PortemoJa, PortemonNee’.
  • Op 1 april heeft bijzonder hoogleraar Wilco van Dijk zijn hoogleraarsambt aanvaard voor de bijzondere leerstoel van het Nibud en de Universiteit Leiden en zijn oratie ‘Grip op mentaal budget’ uitgesproken aan de Universiteit Leiden.

Het NIBUD jaarverslag 2016 kunt u lezen in de vorm van een online magazine.

Bron: Nibud