Credit Manager sluit 2013 positief af.

De Credit Managers’ Index (CMI) is in december min of meer gelijk gebleven met een lichte daling van 0,8 punten ten opzichte van vorige maand. Hiermee blijft de CMI met 59,1 op een hoog niveau staan en wordt 2013 positief afgesloten. Het aantal faillissementen kwam in december uit op 750 stuks (inclusief eenmanszaken) dit zijn er in absolute zin nog steeds veel maar ook daar zet de trend van verbetering door (bron: www.faillissementen.com). De grootste stijger deze maand is de index ten aanzien van het aantal kredietafwijzingen. Deze stijgt van 47,9 naar 60,0 en geeft daarmee aan dat de credit manager veel minder kredietafwijzingen heeft afgegeven ten opzichte van vorige maand. Dit kan het gevolg zijn van een soepeler beleid omdat het vertrouwen toeneemt. Navraag leert ook dat er meer nieuwe (lees betere) klanten door de kredietacceptatie procedure komen. De CMI van de maand december laat voor de zesde achtereenvolgende maand zien dat we 2014 met vertrouwen tegemoet kunnen zien.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor december 2013 komt uit op 59,1 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). Van de vier gunstige factoren scoort het aantal nieuwe klanten met 50,0 het minst. De omzet, die wederom beter was dan vorige maand, is weer gestegen tot 73,8, Vanaf september is deze indicator alleen maar gestegen. Vooral de omzet laat zien dat er over het algemeen meer wordt verkocht. Van de ongunstige factoren die de CMI beïnvloeden valt naast de vermindering van kredietafwijzingen vooral de indicator ten aanzien van het aantal problematische schulden (Schuldhulp, WSNP en faillissementen) in positieve zin op. De uitkomst is in december doorgestegen naar 68,1 de hoogste score sinds 36 maanden. De totale uitkomst is licht gedaald maar we kunnen concluderen dat deze stabiliseert. Het drie maandengemiddelde en de trend is op alle indicatoren opgaand.

 De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 36e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl