De Nederlandse Belangenvereniging Gerechtsdeurwaarders, verkort Deurwaardersbelangen.Nu toont zich verheugd met de door de Minister van Veiligheid en Justitie geïnitieerde wetsvoorstellen die ertoe moeten leiden dat de pakkans bij faillissementsfraude flink wordt verhoogd.

In de praktijk worden gerechtsdeurwaarders regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van faillissementsfraude. Met name het MKB heeft te kampen met grote financiële schade als gevolg van deze fraude. MKB’ers lopen vaak al vast bij het doen van aangifte bij de politie omdat deze de fraude als een civiele kwestie ziet en terughoudend is een aangifte op te nemen.

Schade vrijwel geheel gedragen door MKB

De totale schade als gevolg van faillissementsfraude van 1,2 miljard euro wordt naar de mening van Hans Groenewegen, voorzitter van Deurwaardersbelangen.Nu vrijwel geheel gedragen door het MKB en dat vraagt naast een breder wettelijk kader ook een meer resultaat gerichte aanpak van curatoren.

Ofschoon de wet de mogelijkheid kent, wordt een gerechtsdeurwaarder vrijwel nooit als curator aangesteld en daar moet verandering in komen volgens Groenewegen. “De gerechtsdeurwaarder is bij uitstek geschikt om als curator op te treden omdat hij vanuit zijn financiële en juridische achtergrond deskundig is, maar vooral vanuit het ambt, in geval van fraude, gewend is te rechercheren en met weerstanden om te gaan. Daarnaast beschikt de gerechtsdeurwaarder over een arsenaal aan beslagmogelijkheden, die ingezet kunnen worden om de fraudeur een halt toe te roepen en ook om de schade te verhalen, aldus Groenewegen”.

Het bestuur van de belangenvereniging zal binnenkort een bredere inzet van de gerechtsdeurwaarder als curator bij de Minister bepleiten.

Bron: www.Deurwaardersbelangen.Nu