Een miljoen Nederlandse huishoudens zien hun vermogen gezamenlijk met een miljard euro per jaar minder waard worden, omdat de spaarrente historisch laag ligt en Nederland kampt met een relatief hoge inflatie.

In Nederland heeft 24 procent van de huishoudens hun vrije vermogen uitsluitend op spaarrekeningen en deposito’s staan. Dit spaargeld bedraagt rond de 80 miljard euro. Vanwege de lage rente die spaarders ontvangen en de stijgende prijzen van consumptie wordt het gezamenlijke vermogen van deze sparende huishoudens jaarlijks zeker 1,1 miljard euro minder waard.

Mogelijk zien mensen sparen als veilige optie in deze tijd van recessie. “Maar het spaargeld van veel particulieren gaat alleen maar achteruit”, zegt Tjade Groot, Hoofd OXBY vermogensbeheer. “Terwijl er goede alternatieven zijn waarbij het vermogen wel groeit, met een beperkt risico. Je hoeft geen tonnen te bezitten om gespreid en verstandig te beleggen.”

De cijfers komen uit een onafhankelijk onderzoek dat OXBY heeft laten uitvoeren door marktonderzoeksbureau The Choice. The Choice ondervroeg Nederlands huishoudens met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 15 duizend euro. Dit is de eerste keer dat dit onderzoek werd gedaan.

Vooral de huishoudens met een inkomen tot twee keer modaal worden getroffen door de lage spaarrente en de hoge inflatie. Meer dan huishoudens met een hoger inkomen hebben zij hun vrij besteedbare vermogen geheel op spaarrekeningen en deposito’s staan.

Huishoudens met een inkomen van twee keer modaal of meer kiezen vaker voor het beleggen van een deel van hun vrij besteedbare vermogen. Driekwart van alle huishoudens (76 procent) belegt een deel van hun vrij besteedbare vermogen.

De waardedaling van particulier vermogen door sparen lijkt te groeien. 29 procent van de huishoudens zegt nu meer te sparen dan 6 maanden geleden, terwijl 25 procent aangeeft juist minder te sparen.

Hoop en vertrouwen 

In het onderzoek zijn ook sporen te vinden van hoop en vertrouwen. Twee derde (64 procent) van de beleggers vinden dat het beleggingsklimaat voor aandelen de komende 6 maanden positiever wordt.

Spaarders zijn weliswaar minder positief over de ontwikkeling van de AEX dan beleggers, maar niet uitgesproken negatief. Een kwart is van mening dat mei weer een goed moment was om in te stappen.

Ook heerst er nog veel vertrouwen in het pensioenstelsel. Slechts 19 procent van de ondervraagde huishoudens stelt dat zij beter zelf de pensioenpremie kunnen (laten) beleggen.

Bron: APS