‘De post komt nog steeds bij ons aan,’ stelt rechter Selinde Bokx-Boom de aanwezigen van PLEIT2016 gerust. Ze is 1 van de sprekers op de jaarlijks terugkerende kennisdag op het gebied van ICT en recht, waarvoor honderden juridische professionals gisteren (11 oktober 2016) bijeen kwamen in Utrecht. De Rechtspraak was aanwezig om de laatste ontwikkelingen van het digitaliserings- en moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie (KEI) te tonen. Geen overbodige luxe nu verplicht digitaal procederen voor professionals in rap tempo dichterbij komt. Veel van hen zagen voor het eerst wat dit nou écht voor hen in de praktijk betekent.

Verandering

‘We staan aan de vooravond van industrialisering van dienstverlening,’ Casey Flaherty, oprichter van het juridisch adviesbureau Procertas, trapt het congres af. De voormalig advocaat weet precies hoe legal tech het werk van juristen makkelijker kan maken, maar vooral hoe noodzakelijk het is om technologische ontwikkelingen te omarmen. ‘We zijn compleet afhankelijk van technologie,’ benadrukt hij. ‘De wereld verandert, maar veranderen wij mee?’

Gevolgen

‘We willen een snelle, eenvoudige en begrijpelijke procedure,’ Selinde Bokx-Boom legt de aanwezigen uit waar het de Rechtspraak om te doen is. Naast rechter is ze ook portefeuillehouder civiel recht bij het KEI-project. Ze benadrukt dat digitalisering geen doel op zich is, maar een manier om de kwaliteit van rechtspraak in Nederland te vergroten. Ze beseft ook dat de veranderingen die KEI teweeg brengt veel gevolgen hebben voor advocaten, deurwaarders of anderen die in de juridische sector werken. Van praktische zaken als het vervangen van papieren dossiers voor digitale, tot grote procedurele wijzigingen zoals het verdwijnen van een ingeburgerd begrip als de ‘dagvaarding’.

Het leidt tot veel vragen van de aanwezigen, meestal praktisch van aard. Is er bij de rechtbanken altijd Wi-Fi en een stopcontact, kan ik video’s uploaden en hoe kan ik kantoorgenoten machtigen om in mijn dossier te werken? Het laat zien dat het voor de Rechtspraak belangrijk is de mensen die uiteindelijk met het systeem moeten werken te betrekken bij het ontwikkelproces. Digitale samenwerking en automatische uitwisseling van gegevens betekenen dat computersystemen op elkaar aan moeten sluiten. Daarom is het Aansluitpunt Rechtspraak ontwikkeld, waarmee IT-systemen van professionele partijen kunnen worden gekoppeld met die van de Rechtspraak.

Digitalisering

Digitalisering grijpt ook binnen de juridische sector om zich heen, en dat is op deze dag goed zichtbaar. Niet alleen advocaten, notarissen, deurwaarders of Rechtspraakmedewerkers zijn aanwezig, ook tientallen ICT-bedrijven tonen producten die het leven van de juridische professional makkelijker moeten maken. En er is ruimte voor debat. Bijvoorbeeld over de gevaren van het internet, de invloed van big data en de bescherming van persoonsgegevens. Het zijn zaken die elke moderne organisatie raken, helemaal als je met gevoelige gegevens werkt.

Samen naar de toekomst

De Rechtspraak was met name bij PLEIT2016 aanwezig om juridische professionals te laten zien wat de toekomst brengt. Een nabije toekomst, want met het aannemen van de benodigde wetgeving eerder dit jaar zijn alle wettelijke hobbels rondom het digitaal procederen verdwenen. Maar deze nieuwe vorm van procederen werkt alleen als ook de professionals buiten de Rechtspraak er klaar voor zijn. Daarom zal de Rechtspraak ze de komende tijd op allerlei manieren voorlichten over dat wat komen gaat. Online, met video’s en antwoorden op veel gestelde vragen, maar ook met bijeenkomsten door het hele land.

Bron: de Rechtspraak