Bijna alle Nederlandse vakantiegangers geven tijdens hun vakantie weleens meer uit dan gepland. Ruim 80 procent bepaalt voor vertrek hoeveel men maximaal wil uitgeven, 85 procent van de vakantiegangers overschrijdt het budget op de plaats van bestemming. Dat blijkt uit onderzoek van GWK Travelex naar vakantie-uitgaven. Niet geheel onverwacht zijn het vooral de vrouwen die het budget bepalen en bewaken.

Vooral vrouwen bepalen wat het vakantiebudget is. Ruim 85 procent van de vrouwen zegt van tevoren te bepalen hoeveel ze maximaal zullen uitgeven. Vrouwen houden tijdens de vakantie ook vaker bij dan mannen hoeveel uitgegeven wordt (80,5 procent tegen 73,2 procent). Van de mannen zegt bijna een kwart géén budget aan te houden. Ouderen zitten minder vast aan een vakantiebudget dan jongeren: 26 procent van de
60-plussers stelt vooraf geen grens aan de uitgaven, tegen iets meer dan 10 procent van de jongeren tussen 16 en 29 jaar. Bij de extra, onverwachte vakantie-uitgaven gaat het voor 57,6 procent om een bedrag tussen de 100 en 500 euro. Voor 39,5 procent blijft het beperkt tot een bedrag van maximaal 100 euro. Zo’n 3 procent heeft meer dan 500 euro aan extra kosten. De budgetoverschrijding is vooral te wijten aan excursies, uitgaan, eten en drinken.

Pinpas, creditcard en contant geld als back-up

De meeste vakantiegangers hebben wel een financiële back-up voor het geval de uitgaven hoger uitvallen. Bijna 80 procent vertrouwt op zijn pinpas en zorgt dat er voldoende saldo op de betaalrekening staat. 27 procent heeft (ook) een creditcard met een hoge limiet bij zich en 26 procent neemt extra contant geld mee. De ondervraagden zijn zich wel bewust van het risico van verlies en diefstal van pasjes en geld tijdens de vakantie. Gevraagd naar veiligheidsmaatregelen, zegt 45 procent geld en pasjes op een veilige plek te houden (zoals in een kluis), 28 procent verspreidt pasjes en geld over verschillende opbergplekken en 17 procent beperkt de opnamemogelijkheden van de pinpas.

Cash Passport in binnen- en buitenland

GWK Travelex, ’s werelds grootste gespecialiseerde aanbieder van valutadiensten, liet ook onderzoeken of vakantiegangers de valuta van hun vakantiebestemming kennen. Dat is bij 96 procent het geval. Juist voor vakantiegangers die grip op hun vakantiebudget willen houden, biedt GWK Travelex een Cash Passport aan. Dat is een prepaid MasterCard (creditcard) die vakantiegangers voor vertrek kunnen opladen met een bepaald bedrag. Cash Passport is als een gewone creditcard te gebruiken in winkels, restaurants en bij pinautomaten om contant geld in de juiste valuta (zonder transactiekosten) op te nemen. De creditcard is beveiligd met chip en pin en is niet gekoppeld aan de betaalrekening, dus bij verlies of diefstal is er geen toegang tot het banksaldo.

Bron: Persberichten.com