Het aantal mensen dat hun zorgpremie niet op tijd betaalt, blijft dalen. Dat blijkt uit cijfers van het CAK. In 2014 waren er nog 325.000 verzekerden die langer dan zes maanden hun premie niet hadden betaald. Nu is dat aantal gedaald naar 250.000. 

Daling dankzij invoer nieuwe wet

Volgens het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport komt de daling vooral door een nieuwe wet uit 2016. Dankzij deze wet kunnen zorgverzekeraars gemakkelijker een betalingsregeling afspreken met verzekerden. Voor 2016 moesten mensen hun hele schuld aflossen, en kwamen daar via het CAK nog extra kosten bovenop.

Zorgpremie niet betalen: dit zijn de gevolgen

Komt het een keer voor dat je je maandpremie niet kunt betalen? Of heb je per ongeluk te weinig saldo op je rekening waardoor je zorgverzekeraar het niet kan afschrijven? Dan levert dat niet meteen problemen op. Je zorgverzekeraar probeert het na een paar weken gewoon nog een keer.

Als je langer dan zes maanden geen premie betaalt, meldt je zorgverzekeraar je aan bij het CAK. Die neemt het incasseren van de premie over van de verzekeraar. Goed om te weten: je blijft gewoon verzekerd voor de basisverzekering, maar je aanvullende verzekering wordt in de meeste gevallen wel beëindigd.

lees meer over wat er gebeurt als je je zorgpremie niet op tijd betaalt

Hogere premie voor wanbetalers

Aan het CAK betaal je een ‘bestuursrechtelijke premie’. In 2018 is dit € 136,67 per maand. Dat is meestal een stuk hoger dan je normale zorgpremie. Afhankelijk van je situatie, wordt de premie ingehouden op je inkomen en wordt ook de eventuele zorgtoeslag direct naar het CAK overgemaakt. Pas als de hele schuld is afgelost, word je afgemeld bij het CAK en ga je weer de normale premie aan je zorgverzekeraar betalen.

Heb je moeite om de zorgpremie op tijd te betalen? Op Zorgverzekeringslijn.nl vind je een aantal tips.

Bron: Independer.nl

Gerelateerd nieuws 1 (CAK): “Nieuwe premie regelingen wanbetalers en onverzekerden in 2018

Gerelateerd nieuws 2 (BNR): “Sinds nieuwe regels flink minder wanbetalers in de zorg