De Algemene Rekenkamer geeft in haar rapport Aanpak problematische schulden een overkoepelend beeld van de aanpak van problematische schulden door de overheid.

Duidelijk wordt dat er een beperkt landelijk beeld is over aantallen, resultaten en kosten, en dat gegevens op landelijk niveau over de omvang van uitstaande schulden per (overheids)schuldeiser niet bekend zijn. De AR doet aanbevelingen om tot een slimme en slanke informatievoorziening te komen en ervoor te zorgen dat de gegevensuitwisseling tussen rijksinstellingen verbeterd wordt.

De Algemene Rekenkamer, een onafhankelijk orgaan dat controleert of de uitgaven van de Nederlandse rijksoverheid rechtmatig en doelmatig zijn, trekt de volgende conclusies.

Beperkt landelijk beeld over aantallen, resultaten en kosten

De staatssecretaris van SZW en de minister van VenJ hebben een beperkt landelijk beeld van:

  • het aantal mensen met problematische schulden;
  • het aantal mensen met een schuld bij de rijksoverheid;
  • het aantal mensen met problematische schulden dat geen hulp krijgt;
  • het aantal mensen met problematische schulden dat wel schuldhulpverlening of schuldenbewind krijgt;
  • de resultaten van schuldhulpverlening en schuldenbewind;
  • wat er gebeurt met mensen die zonder oplossing van hun problematische schulden (tussentijds) uitstromen uit schuldhulpverlening, schuldenbewind en schuldsanering;
  • de uitgaven voor schuldhulpverlening en schuldenbewind.

Hierdoor kunnen zij de doelmatigheid en doeltreffendheid van het stelsel voor de aanpak van problematische schulden niet vaststellen en daarover geen verantwoording afleggen aan de Tweede Kamer.

Geen overzicht van totale schulden bij verschillende schuldeisers

Mensen met een schuld bij meerdere rijksinstellingen – de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incasso Bureau bijvoorbeeld – kunnen op dit moment nog niet op een gemakkelijke manier inzicht krijgen in hun totale schuldpositie bij het Rijk. Dat inzicht zou mensen met een problematische schuld kunnen helpen, omdat het nodig is om toegelaten te worden tot de gemeentelijke schuldhulpverle­ning. Het kabinet heeft aangegeven te streven naar transparantie richting de burger over de schulden per rijksinstelling.

De rijksoverheid is niet de enige schuldeiser in Nederland. Ook gemeenten, woningbouwcorporaties, energiebedrijven, webwinkels en postorderbedrijven, banken, telecomproviders en creditcardmaatschappij­en zijn belangrijke schuldeisers. Gegevens op landelijk niveau over de omvang van uitstaande schulden per schuldeiser zijn niet bekend.

Klik hier voor het Rapport Aanpak problematische schulden

Bron: NVVK