De fraude in het betalingsverkeer is vorig jaar gestegen tot 92 miljoen euro.

Desondanks is het betalingsverkeer in Nederland in het licht van de omzetten die hierin worden bereikt uiterst veilig. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Verenging van Banken recent heeft gepresenteerd.

De fraude vond vooral plaats bij het internetbankieren en door skimming van betaalpassen. De internetfraude steeg van bijna tien miljoen euro in 2010 naar 35 miljoen euro vorig jaar. De fraude door skimming (het kopiëren) van betaalpassen steeg van 19,7 miljoen euro in 2010 naar 38,9 miljoen euro vorig jaar.

De fraude is relatief zeer beperkt. De omzetten bij het internetbankieren en het gebruik
van betaalpassen zijn vele malen groter, respectievelijk 3,2 biljoen en 138 miljard euro.
De fraude bedraagt daardoor slechts 0,001 procent bij het internetbankieren en 0,03 procent door skimming.

Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “We hebben te maken met een sterke digitalisering van het betalingsverkeer en een forse toename van de bedragen die hierin omgaan. Nederland is qua dichtheid van het internetbankieren met elf miljoen deelnemers koploper in de wereld. Helaas denken de criminelen met ons mee.
Zij richten nu eenmaal hun aandacht op plaatsen waar het geld zit. Vroeger waren dat bankbiljetten in de fysieke wereld, nu in toenemende mate elektronisch geld in de digitale wereld. De klassieke bankoverval komt nauwelijks nog voor.”

Een belangrijk lichtpunt is dat banken steeds vaker cybercrime-aanvallen op tijd signaleren. Verder vindt steeds vaker aanhouding van criminelen plaats, zoals vorige week in Rusland. “Cybercrime is een algemeen maatschappelijk probleem waar niet alleen banken en hun klanten last van hebben.”

Banken investeren vele miljoenen euro’s om een veilig product in de markt te kunnen zetten. Vanaf vandaag herhaalt de Nederlandse Vereniging van Banken de tv-spot tegen phishing, het verschijnsel waarbij criminelen via internet hengelen naar bankgegevens.
De spot eindigt met de mededeling: “Bankgegevens en inlogcodes, hou ze geheim!”

Ook skimming van betaalpassen is vorig jaar flink toegenomen. “Wij denken dat criminelen een laatste, massieve aanval hebben uitgevoerd voordat de EMV-chip in Nederland per 1 januari 2012 inmiddels volledig is ingevoerd.”

“Banken handhaven naar goed Hollands gebruik de verhoogde dijkbewaking.
Banken, politie en justitie werken eendrachtig samen om criminele bendes op te rollen en zijn daar succesvol in. Banken informeren hun klanten over hoe criminelen werken en maken hen zo bewust wat zij hiertegen kunnen doen. Met elkaar houden we het betalingsverkeer veilig,” aldus Boele Staal.

 

Bron: NVB