De Credit Managers’ Index (CMI) is in juli wederom verbeterd, met een stijging van 2,6 punten ten opzichte van vorige maand komt de CMI met 50,6 weer boven de groeigrens uit.

De afgelopen maand zijn er steeds meer berichten dat het in ieder geval in Europa de goede kant op gaat. Alleen Nederland blijft daarbij achter, het signaal dat de CMI nu afgeeft is wellicht ook het begin van herstel van onze economie. Zoals zo vaak laat de Credit Managers’ Index in een vroeg stadium zien welke kant het op gaat. Het valt op dat de Nederlandse Credit Manager qua verwerking van het aantal faillissementen en problematische schulden beduidend positiever is dan dat dat de laatste 6 maanden het geval was. Daarbij komt dat het totaal geïncasseerde bedrag sinds twee maanden flink is toegenomen en dat daarmee het vervallen saldo sterk is gereduceerd. Kortom uitgangspunten die de burger maar voor de credit manager moed zullen geven. Het driemaands gemiddelde laat nu ook daadwerkelijk zien dat we in maart de bodem van deze recessie hadden bereikt.

De gecombineerde Nederlandse index voor juli 2013 komt uit op 50,6 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). Na 5 maanden van krimp laat de CMI nu groei zien en is de trend definitief doorbroken. Ook de Purchase Managers’ Index (PMI) laat een min of meer gelijk cijfer zien (50,8). Twee belangrijke indicatoren aan het begin van een keten die ervoor moet zorgen dat binnen niet al te lange tijd ook het consumentenvertrouwen zal toenemen en de investeringsbereidheid van bedrijven weer op een acceptabel niveau komt. Deze maand laat de CMI zeer grote verbeteringen zien die rechtstreeks effect hebben op de cashflow positie van bedrijven. Het vervallen saldo is sterk afgenomen met 4,8 punten ten opzichte van vorige maand een verbetering van bijna 10%. Het geïncasseerde bedrag is ook deze maand goed te noemen. Daarnaast kruipt het bedrag aan afboekingen dubieuze debiteuren langzaam maar gestaag naar een acceptabel niveau, met 48,8 nog steeds te laag maar het kantelpunt is in zicht. Een punt van zorg is de afname van het aantal nieuwe klanten met bijbehorende omzet. Dit is op het eerste gezicht een seizoen effect. De verwachting is dat dit in augustus nog verder zal dalen. Maar per saldo kunnen we concluderen dat we weg naar boven definitief lijkt ingezet.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 31e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl