Credit manager hanteert strakker regime.

De Credit Managers’ Index (CMI) is in september met 1,4 punten gestegen ten opzichte van vorige maand. De CMI toont met deze score van 53,9 al sinds juli 2013 een groeiende economie aan. Daar waar het vorige maand erop leek dat de credit manager de touwtjes liet vieren kunnen we dat deze maand niet zeggen. Met name in de hoek van kredietverlening zien we de indices afnemen. Dit kan duiden op strakkere hantering van de beleidsregels. Nog steeds zien we echter dat het vervallen debiteuren saldo te hoog is, wel is ook daar een verbetering zichtbaar. Dit komt vooral doordat er in de afgelopen maand meer is geïncasseerd dan in de maand ervoor. De vraag is nu wel hoelang we die positieve trend van de CMI kunnen vasthouden.

De Amerikaanse CMI heeft een voor haar doen grote duikeling gemaakt. De teneur in die analyse is dat men in de VS wellicht op het punt staat van een economische terugval. Nederland staat niet geheel los van de ontwikkelingen daar, we zullen dit dus nauwlettend volgen. Het aantal faillissementen in september is ten opzichte van augustus flink gestegen naar 722 stuks (bron: www.faillissementen.com). Op zich niet direct een zorgelijk cijfer maar als we naar de voorgaande jaren kijken dat is een dergelijke groot verschil met augustus nog niet voorgekomen. Wel is het aantal faillissementen in september 2014 lager dan in 2013. Ook is kwartaal drie van 2014 afgesloten met een zeer laag aantal faillissementen, met 1924 stuks is een score onder de 2000 al sinds 2011 niet meer voorgekomen.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 45e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor september 2014 komt uit op 53,9 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De positieve factoren zijn gezamenlijk verbeterd van 56,8 naar 57,9, de omzet en het aantal nieuwe klanten is min of meer gelijk gebleven. Daarentegen scoort het totaal geïncasseerde bedrag hoger en komt uit op 65,8.

Ook de negatieve factoren dragen bij aan de verbeterde uitkomst, de totaalscore hier is van 49,8 naar 51,3 gestegen en komt daarmee weer aan de positieve kant van de schaal. Dit komt vooral door een lager bedrag aan afschrijvingen dubieuze debiteuren, dit betreft een forse verbetering van 51,4 naar 57,9. Een zorgenkindje blijft het vervallen saldo, deze is wel verbeterd van 40,5 naar 43,4 maar blijft daarmee ver onder de maat.

De kredietafwijzingen staan op het randje deze index is flink gedaald van 54,1 naar 50,0. Op zich geen foute richting als de credit manager bewust een strak regime hanteert. Is het echter het gevolg van een slechter financiële positie van nieuwe klanten dan is er een teken aan de wand. We zullen dit volgende maand zien.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl