Nieuwe verkoopkansen geven houvast.

De Credit Managers’ Index (CMI) komt na een in negatieve zin record brekende maand maart, in april uit op een nog altijd pessimistische score (48,4). Een stijging met 2,9 punten ten opzichte van vorige maand. Het lijkt erop dat we de bodem in maart hadden bereikt en dat we nu op de lange weg terug zijn ingeslagen. Deze positieve omwenteling wordt veroorzaakt door een opleving aan de omzetkant. Er zijn over het algemeen meer nieuwe klanten bijgekomen en de omzet is hoger dan die van vorige maand. Positief kunnen we ook zijn over het aantal faillissementen dat in april met 617 stuks zelfs lager uitkomt dan april 2012. Hiermee is ook daar een einde gekomen aan het verbreken van records. We kunnen echter nog allerminst stellen dat we de problemen definitief achter ons laten. Nog altijd scoren cruciale indices slecht, het is zelfs zo dat in de maand april het vervallen debiteuren saldo nog hoger is dan vorige maand. Daarnaast is zoals reeds verwacht ook het bedrag aan afboekingen dubieuze debiteuren fors toegenomen.

De gecombineerde Nederlandse index voor april 2013 komt uit op 48,4 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De derde achtereenvolgende maand waarin de index onder de groeigrens van 50 scoort. De CMI bevestigt hiermee het feit dat we nog steeds in een recessie verkeren. Echter als we de bewegingen van de CMI in het verleden volgen dan is de weg naar boven nu ingezet. Dit is nu vooral zichtbaar in de omzetgroei, deze index is van 47,9 naar 51,0 flink gestegen. De index van het totaal geïncasseerde bedrag is gestegen naar 58,2 en laat zien dat de wil om te betalen blijft bestaan. Hier tegenover staat echter dat het vervallen saldo nog steeds toeneemt, de index daalt verder naar een absoluut diepterecord van 44,9. Dit is echter niet enige index die zorgen baart, de afschrijvingen dubieuze debiteuren zijn wederom toegenomen waardoor deze index daalt naar 44,8. Kijken we naar de totaal index van ongunstige factoren dan blijft deze onder de 50 scoren, ook alle onderliggende onderdelen doen dat. Maar de trend is sinds maanden opgaand. De nieuwe verkoopkansen geven houvast voor een periode waarin we op moeten klimmen uit het diepste dal ooit gemeten. De hoge mate van afschrijvingen blijft echter een groot zorgenkindje, hoelang kunnen bedrijven dit met lage marges nog volhouden?

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 28e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is. Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl