De Credit Managers’ Index (CMI) is in juli met 1,2 punten gestegen ten opzichte van vorige maand. De CMI zet hierdoor met een uitkomst van 52,9 de trend van de afgelopen 13 maanden door. Al meer dan een jaar staat de CMI aan de positieve kant van de schaal en dat is sinds de start van het bijhouden van de CMI in Nederland nog niet voorgekomen.

Het aantal faillissementen inclusief eenmanszaken is in juli iets gestegen naar 656 stuks (bron: www.faillissementen.com). Ten opzichte van juli 2013 is dit echter een forse verbetering, toen gingen er nog 815 bedrijven op de fles, een verbetering van bijna 20%. De positieve factoren die de CMI beïnvloeden blijven onverminderd positief, meer omzet, meer klanten, meer geïncasseerd en ruime kredietverlening. Licht zorgelijk blijven de negatieve factoren ten aanzien van het vervallen saldo en het opmerkelijk hoge aantal klachten waarmee betalingen worden tegengehouden. Toch kan over het algemeen worden gesteld dat de Nederlandse Credit Manager positief is gestemd, navraag leert ook dat men geen bedenkingen heeft over het verloop van de rest van het jaar. Het feit dat het vervallen saldo hoog blijft is een gevolg van oudere maanden en men heeft niet de angst dat deze onbetaalde facturen uitmonden in een permanente wanbetaling.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 43e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor juli 2014 komt uit op 52,9 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De CMI laat nu meer dan één jaar een groeicijfer zien. De positieve factoren blijven hoog scoren, de omzet heeft zich ten opzichte van vorige maand opnieuw verbeterd. Het totaal geïncasseerde bedrag is ten opzichte van vorige maand wel iets gedaald maar niet zoveel om ons zorgen te maken in deze zomermaand. De oorzaak van de nog relatief lage score van de totaalindex kan worden gevonden bij de negatieve factoren. Met name het aantal klachten en de score voor het vervallen saldo blijven met respectievelijk 45,2 en 41,9, ondanks een stijging komende van 40,8 en 34,2, zeer slecht scoren. Daarbij is ook het bedrag afschrijvingen dubieuze debiteuren toegenomen, deze index zakte van 51,4 naar 50,0 en staat daarmee sinds een jaar weer op het kantelpunt waarop we ons zorgen moeten maken. Er is op dit moment echter een compleet andere situatie, de ondernemingen kunnen door omzetgroei en toename van klandizie weer een klein stootje hebben alhoewel de reserves en alternatieven zoals bankkrediet nog steeds moeilijk verkrijgbaar zijn. Het is daarom zaak dat de credit managers beide voeten aan de grond houdt en het opportunisme overlaat aan de commercie.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl