Vervallen debiteurensaldo bereikt recordhoogte.

De Credit Managers’ Index (CMI) is in juni met 3,6 punten gedaald ten opzichte van vorige maand. De CMI komt hierdoor met 51,7 richting een kantelpunt. Het aantal faillissementen inclusief eenmanszaken is in juni wel weer gedaald naar 643 stuks (bron: www.faillissementen.com). Het kwartaal wordt daarmee afgesloten met 2237 faillissementen, dat is een fractie minder dan in 2013 dat in kwartaal twee afsloot met 2265 faillissementen. Om de echte verbetering op dat vlak te voelen zal kwartaal drie maatgevend zijn.

De verwachting is dat de daling fors doorzet. Wat deze maand opvalt is de zeer slechte score die te maken heeft met het vervallen debiteuren saldo, met een index van 34,2 is dit de laagste ooit gemeten. Onderzoek leert dat bedrijven in de deze dure maanden het handelskrediet misbruiken, facturen niet betalen om vakantiegeld te kunnen uitkeren. Deze zelfde bedrijven hebben daar aan de andere kant ook last van omdat hun debiteurensaldo stijgt en zij daardoor alsnog liquiditeitsproblemen kunnen krijgen. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit in juni het geval was. Dit is natuurlijk een seizoen probleem, maar als de zomer een dip in omzet laat zien dan kan dit nog lang na-ijlen. Aan de andere kant kunnen we nog steeds constateren dat de meeste factoren stabiel positief blijven, vergeleken met de jaren 2012 en 2013 staat de CMI als een huis en is het niet de verwachting dat de neergang doorzet.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 42e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor juni 2014 komt uit op 51,7 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De CMI laat nu precies één jaar een groeicijfer zien. De positieve factoren blijven hoog scoren, de omzet heeft zich ten opzichte van vorige maand weer hersteld. Het totaal geïncasseerde bedrag is ten opzichte van vorige maand ongeveer gelijk gebleven en daarmee nog steeds uitzonderlijk hoog.

De oorzaak van de flinke daling van de totaalindex kan worden gevonden bij de negatieve factoren. Er zijn meer vorderingen naar 3e partijen verzonden en het aantal klachten is schrikbarend toegenomen. Voor die factor blijft altijd de vraag relevant of het hier gaat om terechte klachten of niet. Op het moment dat liquiditeit onder druk staat worden klachten als smoes gebruikt om niet te betalen. Dit fenomeen zou in juli zomaar weer voorbij kunnen zijn zoals ook in eerdere jaren is geconstateerd. Naast het een flink verhoogd vervallen debiteurensaldo zien we nu ook de afschrijvingen weer toenemen. Kortom voldoende signalen om het credit management scherp te houden in de zomermaanden en daarin niet te verslappen.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl