De Credit Managers’ Index (CMI) is in september licht verslechterd, met een daling van 0,7 punten ten opzichte van vorige maand.

Hiermee komt de CMI met 50 punten exact in het midden uit. Groei noch krimp wordt er door de Nederlandse credit manager geconstateerd. Zeer verontrustend is het aantal faillissementen. In september 2012 waren dit er 602. In september 2013 stijgt dat aantal met 48 procent naar 893 (bron: www.faillissementen.com). In 2012 was het de maand oktober dat een dergelijk aantal liet zien. Trekken we die trend door dan zou oktober 2013 het record van de maand maart kunnen evenaren.

Ondanks de lichte groei die we de afgelopen maanden in de CMI konden waarnemen zijn we er dus nog lang niet. De uitkomst van september geeft ook weinig houvast ten aanzien van de vraag welke kant we precies opgaan. De credit manager is positief gestemd over de omzet en het aantal nieuwe klanten. Aan de andere kant ziet hij het vervallen saldo weer oplopen. Opvallend genoegd is het met de afschrijvingen dubieuze debiteuren wel goed gesteld. De index voor dit cijfer staat op een record van 62 punten.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor september 2013 komt uit op 50 punten (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De CMI trekt zich dus weer wat terug. Kijken we naar een vergelijkbare indicator, de Purchase Managers Index (PMI) dan zien we deze maand een opvallend verschil. De PMI stijgt door naar 55,8 en indiceert daarmee dat er een flinke economische groei is waar te nemen. De feitelijke cijfers laten dat echter nog niet zien.

Beoordelen we de onderliggende indicatoren van de CMI, dan zien we dat met name de positieve factoren een opwaartse ontwikkeling hebben. Zowel omzet, nieuwe klanten als het uitstaande kredietlimiet stijgen en komen boven de 50 punten uit. Het geïncasseerd bedrag staat met 54,0 nog wel aan de goede kant van de schaal maar daalt met ruim 5 punten. We zien aan de andere kant dat het vervallen saldo weer flink is toegenomen. Deze index daalde verder naar 43 punten. Net als het werkelijk aantal faillissementen daalt ook de index voor deze categorie (van 47,9 naar 43,0), hier inclusief toename in schuldhulpverleningsgevallen en WSNP aanvragen. Het aantal wettelijke schuldhulpverleningsuitspraken (WSNP) is in september ten opzichte van vorige maand met 44 procent gestegen (bron: www.faillissementen.com). Hoe reageert de economie op onze besluiteloze politiek? De uitkomsten van de CMI in oktober zullen daar waarschijnlijk meer over vertellen. 

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 33e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl