Bruce Golding premier van Jamaica heeft het ‘goede' voorbeeld gegeven. Hij richtte zich midden januari via Internet tot de schuldeisers van zijn land. ‘U heeft in de goede jaren enorme winsten gerealiseerd, nu verzoek ik u op dit kritische moment de lasten te dragen. Helaas moet ik u verzoeken van een deel van verschuldigde rentebetalingen af te zien. De economische crisis heeft mijn land hard getroffen.'

Wie volgt? In een aantal landen zijn ze niet ver af meer van het Jamaica scenario.
Zolang het alleen om dat land gaat is dat nauwelijks van belang. IJsland, eveneens een mini land heeft 'surseance van betaling' vorig jaar net weten te voorkomen. De positie van beide landen stelt in de wereldeconomie weinig voor, maar dat verandert als belangrijke landen worden geraakt.

Eergisteren hebben de EU landen de crisis rond een ander klein land Griekenland trachten te bezweren. Er werd nog geen concrete hulp toegezegd, maar de boodschap was wel dat als het land in betalingsproblemen komt, de rijke staten het land zullen steunen.
In Nederland hoor je overigens dat wij er geen cent in zullen stoppen.

Duitsland coördineert de eventuele hulp in samenwerking met EU President Van Rompuy, de ECB en Frankrijk, ook het IMF zal naar verluidt erbij worden betrokken. Dat betekent dat bij eventuele leningen zeer strenge voorwaarden zullen worden gesteld, dit mede om nieuwe potentiële boosdoeners als Spanje, Italië, Portugal en Ierland aan te sporen het niet zover te laten komen.

Veel tijd voor verder overleg is er niet, volgens Die Zeit, voor eind mei moet Griekenland bijna 23 miljard Euro betalen om aan zijn verplichtingen te voldoen. De al aangekondigde harde koers van de socialistische regering, die het puin van hun conservatieve voorgangers moeten opruimen, stoot vooralsnog op weinig begrip van de bevolking . De eerste algemene staking is al achter de rug. Als het land failliet gaat en uit de Euro zone verdwijnt is de ellende daar niet te overzien, met nog veel kwalijker sociale gevolgen dan met beheerste sanering van schulden.

De brand is niet alleen uitgeslagen in Zuid Europa. Het invloedrijke Amerikaanse Fonds Pimco meent dat het Britse begroting op lemen voeten staat en Moody's, het rating instituut, twijfelt inmiddels aan de stabiliteit van de VS. Ook Duitsland is niet meer onkwetsbaar.

In de Europa zal volgens de EU commissie de totale schuld eind 2011 10441 miljard Euro bedragen, dat is gemiddeld 84% van het BNP in de EU, terwijl dit maximaal 60% zou mogen zijn en het is 40% meer dan vóór de uitbraak van de Kredietcrisis. Maar bij de VS en Japan is de schuld nog veel groter 100% respectievelijk 200% van het BNP.

In ieder geval is een crisis in de grote landen erg gevaarlijk want zij zijn de laatste beschermingswal tegen totale chaos. Wat gebeurt er zoals ‘Die Zeit' retorisch vraagt als 'de redders' zelf in problemen komen. Het worden spannende tijden.

Door: Grimbert Rost van Tonningen, hoofdredacteur en uitgever PLUSPOST

Bron: Pluspost.nl