Op 19 december zijn de eerste periodieke derdenbeslagen succesvol geregistreerd in het Centraal Digitaal Beslagregister (CDB).

Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders heeft als één van de twee geselecteerde pilotkantoren de eer gehad om het beslag te registeren en hiermee geschiedenis te schrijven. Het CDB is bedoeld om opgelegde beslagen per debiteur inzichtelijk te maken. Dit is een grote stap vooruit daar hierdoor de (deurwaarders)kosten zoveel als mogelijk beperkt kunnen worden voor de schuldenaar. Daarnaast kan de beslagvrije voet beter kan worden gewaarborgd, zodat debiteuren uiteindelijk voldoende inkomen overhouden om rond te kunnen komen.

Het CDB is een initiatief van het kabinet, waarbij het medio 2015 voor ieder gerechtsdeurwaarderskantoor verplicht wordt om alle gelegde beslagen te registreren in het digitale beslagregister. Zo kunnen verhaalsmogelijkheden zorgvuldig en proportioneel worden ingezet. Met beter inzicht in en overzicht van de financiële situatie van de debiteur kan een gerechtsdeurwaarder zijn opdrachtgever beter inlichten over de (on)mogelijkheden van een incasso. Een goede samenwerking tussen verschillende schuldeisers en coördinatie van incassoactiviteiten is hierin van groot belang.

Om het schuldenbeleid verder te verbeteren heeft het kabinet het CDB laten ontwikkelen door de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), met aansluiting van overheidsorganisaties. Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders is een innovatieve incasso- en deurwaardersorganisatie die in het verleden het eerste incassobureau in Nederland was met de inzet van AcceptSMS en sinds enige tijd ook het eerste kantoor in Nederland is met een 24-uurs bereikbaarheid voor haar debiteuren.  Dat de overheid Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders heeft geselecteerd als één van de twee pilotkantoren is een logische keuze gezien het innovatieve karakter van het CDB.

Samen met EuroSystems Automatisering B.V. neemt testkantoor Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders deel aan de pilot voor het CDB vanuit het SNG (Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders) en de KBvG. Zij testen de huidige werking van het CDB en overleggen of er wijzigingen in het systeem wenselijk zijn. Op dit moment is het alleen mogelijk om een periodiek derdenbeslag te registreren en op te vragen. Echter medio 2015 dienen alle deurwaarderskantoren in Nederland verplicht met het CDB te werken en alle gelegde beslagen in dit register aan te melden.

Bron: www.creditexpo.nl