De Nevi PMI van augustus was 51.6, een stijging ten opzichte van de 50.7 van juli en een indicatie van de grootste groei sinds mei. De groei deze maand bleef echter historisch gezien zwak.

De toename van de productie was groter dan in juli en ook de stijging van het aantal nieuwe orders nam licht toe. Hetzelfde gold voor de orders uit het buitenland. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde in de grootste mate sinds februari 2015 en de levertijden waren voor het eerst in meer dan zes jaar korter dan de maand ervoor. De voorraad gereed product werd groter.

De uitbreiding van de inkoopactiviteiten was het grootst sinds april en de voorraad ingekochte materialen steeg in de grootste mate tot nu toe dit jaar.

De werkgelegenheid liet de grootste uitbreiding in vier maanden zien, maar deze toename was nog steeds beperkt.

De stijging van de inkoopprijzen was de op een na kleinste in drie jaar en ook de verkoopprijsinflatie was gering en lag onder het langetermijn-onderzoeksgemiddelde.

De producenten bleven optimistisch over de toekomst, maar dit optimisme was wel het kleinst in drie maanden.

Redactioneel commentaar prof dr. Bart Vos, Nevi hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg

Voorzichtig positief nieuws uit de Nevi PMI cockpit: de index steeg van 50.7 in juli naar 51.6 in augustus. Deze verbetering kan vooral toegeschreven worden aan een toename in het aantal nieuwe orders en dit ging gepaard met meer werkgelegenheid en meer inkoopactiviteiten. Dit was weliswaar de grootste groei sinds mei, maar historisch gezien nog steeds geen reden tot grote vreugde. De toekomstige productie index staat bijvoorbeeld nog steeds boven de 50, maar het optimisme is de afgelopen maanden wel geleidelijk afgenomen.

Ook in de wereldeconomie is er ook nog steeds sprake van dreigende wolken aan de horizon. Uiteraard zijn daar immers de inmiddels fameuze tweets van de Amerikaanse president Trump. Zo was daar zijn “plan” om Groenland van Denemarken te kopen. De Denen waren daar logischerwijs niet van gediend en vervolgens annuleerde Trump een gepland bezoek aan Denemarken.

In de context van de PMI is vooral Trump’s “bevel” aan Amerikaanse bedrijven om te zoeken naar alternatieven voor hun fabrieken in China relevant. Natuurlijk heeft zelfs de Amerikaanse president geen directe invloed op de (strategische) plannen van bedrijven en verder is het in mondiaal vervlochten ketens ook een volstrekt onrealistisch idee. Onzinnig dus? Puur rationeel wel, maar deze Trump tweet zorgde wel voor onrust en rode cijfers op de beurzen. Bovendien helpt dit soort ‘ronkende’ taal niet bepaald in het slepende handelsconflict tussen de grootmachten VS en China.

Dichterbij huis tikt de Brexit klok gestaag verder. Recent was in het nieuws dat met het oog op de naderende Brexit honderden bedrijven hun activiteiten vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) naar Nederland hebben verplaatst. Dat is natuurlijk goed nieuws, zeker ook vanwege de vele duizenden banen die dit oplevert, maar het lijkt toch vooral een doekje voor het bloeden. De economische schade in de vorm van minder handel met het VK zal bijna zeker vele malen groter uitpakken. In de PMI zal dit met name invloed hebben op de nieuwe exportorders index, zeker ook omdat het VK een van onze grootste handelspartners is.

Kortom, laten we zeker blij zijn met de lichte stijging van de PMI in de afgelopen maand, maar het is nog geen reden tot al te groot optimisme voor de toekomst.

Bron: Nevi