Restschulden nemen toe en meer preventieve betalingsregelingen

Ruim 39 duizend Nederlanders hadden eind 2020 een betalingsachterstand van minimaal 3 maanden op hun eigenwoning hypotheek. Eind 2019 waren dit er nog meer dan 49 duizend. Dit is een afname van ongeveer 20%. Dit blijkt uit de meeste recente Hypotheekbarometer van BKR, een rapport dat inzicht geeft in het aantal betalingsachterstanden en restschulden op eigenwoning hypotheken in Nederland. Het aantal preventieve betalingsregelingen is sinds het begin van de coronapandemie sterk toegenomen.

Piek preventieve betalingsregelingen

Het aantal mensen met een preventieve betalingsregeling is sinds het begin van de coronapandemie sterk gestegen. Kredietaanbieders hebben afspraken gemaakt met hun klanten om financiële problemen door de coronapandemie waar mogelijk te voorkomen. Eind maart waren er 300 preventieve betalingsregelingen van tenminste vier maanden overeengekomen. Eind september was dit gestegen tot bijna 2.500. Een groot deel van deze regelingen is inmiddels beëindigd. Eind 2020 liepen er nog ruim 1.100 preventieve betalingsregelingen op eigenwoning hypotheken. Het aantal betalingsregelingen na een betalingsachterstand van minimaal drie maanden daalde in dezelfde periode van ruim 6.200 eind 2019 naar ruim 5.600 eind 2020.

“Preventieve betalingsregelingen hebben veel problemen voorkomen”

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR: “Het is positief dat kredietaanbieders voor een groot aantal mensen aan het begin van de coronapandemie een preventieve betalingsregeling heeft getroffen. In deze onzekere tijd zijn veel mensen hierdoor uit de financiële problemen gebleven. Wel moeten we er rekening mee houden dat het aantal mensen met een betalingsachterstand op zijn eigenwoning hypotheek in de toekomst alsnog kan toenemen.

Aantal mensen met restschuld stijgt

Het aantal mensen met een restschuld is toegenomen. Dit is opvallend, omdat de woningprijzen stegen in deze periode. Eind 2019 hadden ruim 20.000 mensen een restschuld na de verkoop van een woning. Eind 2020 waren dit er ruim 21.000. Dit is een stijging van bijna 5%. De restschulden stijgen in bijna alle leeftijdscategorieën. Alleen bij mensen in de leeftijdscategorie van 25 t/m 40 jaar daalt het aantal restschulden.

Over de Hypotheekbarometer

Stichting BKR publiceert twee keer per jaar de Hypotheekbarometer. Met de Hypotheekbarometer geeft Stichting BKR inzicht in trends en ontwikkelingen en een actueel beeld van het aantal mensen in Nederland met een betalingsachterstand of een restschuld op de hypotheek van zijn eigen woning. Op deze manier wil Stichting BKR een bijdrage leveren aan het inzicht in het financieel welzijn van Nederland. Download hier de Hypotheekbarometer.

Bron: BKR