De NEVI PMI steeg van 58.0 in juli, het laagste niveau in veertien maanden, naar 59.1 in augustus. Dit was de eerste stijging sinds de PMI in februari het recordniveau van 63.4 bereikte.

De stijging van de PMI was het gevolg van grotere toenames van zowel de productie als de nieuwe orders. De werkgelegenheid nam wederom fors toe, zij het voor de zesde maand op rij minder dan de maand ervoor. De levertijden namen behoorlijk toe, al was deze verlenging wel de kleinste in bijna een jaar. De uitbreiding van de inkoopactiviteiten was de grootste in zes maanden.

De inkoopprijsinflatie was de laagste in drie maanden, maar bleef ruim boven het gemiddelde van dit onderzoek. De verkoopprijzen stegen opnieuw aanzienlijk. De verwachtingen voor de toekomstige productie bleven uitermate positief, maar waren tegelijkertijd het minst laagst sinds september 2016.

Redactioneel commentaar prof dr. Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven

De reële economie weet ondanks de escapades van Trump en onduidelijkheden over de Brexit van geen wijken. Over augustus noteerde de NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) een waarde van 59.1 (een PMI waarde >50 geeft aan dat de bedrijvigheid in de industrie is toegenomen, een waarde <50 het tegenovergestelde). Jazeker, ten opzichte van juli betekent dit, onverwacht, een lichte groeispurt (NEVI PMI juli: 58.0). Oorzaken: toename van de binnenlandse en de buitenlandse vraag naar de produkten van onze industrie. Hetgeen resulteerde in nog hogere productievolumes. De Nederlandse industrie produceert nu op topcapaciteit. Het blijkt zeer lastig grondstoffen, halffabrikaten en (electronische) componenten op tijd aangeleverd te krijgen. Productie achterstanden lopen op. De lijst van materalen in de NEVI PMI waaraan een tekort is wordt steeds langer. Een voorbeeld? Recent was Neways in het nieuws vanwege enorme schaarste aan electronische componenten voor de Printed Circuit Boards die het bedrijf produceert. Door deze  schaarste heeft het bedrijf naar eigen zeggen miljoenen aan omzet gemist. Het blijkt even lastig om ervaren vaklieden te krijgen. Het aantal banen en vacatures in de industrie nam wederom toe.

Grootste schaarste aan materialen en arbeid

Dit alles resulteert in hogere inkoop- en verkoopprijzen en stijgende arbeidskosten. De industrie moet uitkijken voor oververhitting. Is de situatie in ons land uniek? Ja en neen. Ook in de VS (PMI 55.3) en de Eurozone (55.3) is sprake van nog steeds toenemende bedrijfsactiviteiten in de industrie. Daarentegen scoorde de PMI in China slechts 50.8. Ook elders is sprake van sterk groeiende industriele productievolumes. Maar Nederland groeit harder dan de rest. En lijkt daarmee de grootste schaarste aan materialen en arbeid te kennen. Niettemin wordt 2018 voor de industrie een heel goed jaar. Ik handhaaf mijn rapportcijfer op 8.2.

Bron: NEVI