Bijna negenduizend huurders hebben zich sinds het begin van de coronacrisis met betalingsproblemen bij hun woningcorporatie gemeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC onder 197 corporaties. Woningcorporaties verwachten dat het aantal betalingsproblemen nog zal toenemen.

De 197 corporaties bezitten samen 1,6 van de 2,4 miljoen sociale huurwoningen in Nederland. Negenduizend huurders met betalingsproblemen lijkt daardoor (relatief) weinig. In de praktijk zal dat aantal echter hoger zijn, omdat niet iedereen zich meldt. Uit ervaring weet het Nibud dat sommige mensen de omvang van hun geldproblemen onderschatten of zich ervoor schamen.

Hoge huren

Uit Nibud-onderzoek bleek vorig jaar dat vooral in de sociale-huursector veel mensen zo’n hoge huur betalen, dat zij niet alle basisuitgaven meer kunnen doen. Volgens de onderzoekers hebben vooral huurders die te weinig buffers hebben (en kunnen opbouwen) om tegenvallers op te kunnen vangen, het normaal gesproken al zwaar. Nu veel flexwerkers en zelfstandigen hun inkomen (en buffers) zien verdampen, neemt de kans toe dat meer huurders betalingsproblemen krijgen.

Maatwerk

Het NRC schrijft dat corporaties zeggen voor elke huurder een oplossing ‘op maat’ te zoeken. Een goede zaak, vindt het Nibud. Dat riep verhuurders in het eerder genoemde onderzoek al op nog beter rekening te houden met de betaalbaarheid van wonen, door huurders een huur te laten betalen die bij het inkomen én de uitgaven van huishoudens past. Minister van Veldhoven van Milieu en Wonen maakte eerder al bekend dat er geen huisuitzettingen zullen plaatsvinden tijdens de coronacrisis.

Lees meer op nrc.nl.

Bron: Nibud.nl