Om de Parijse klimaatdoelen te halen, moeten meer en sneller ‘klimaatinvesteringen’ worden gedaan. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) deelt deze conclusie van de publicatie vandaag van De Nederlandsche Bank (‘Klimaatinvesteringen hebben een zet van het nieuwe kabinet nodig’). Nederland loopt achter op deze klimaatdoelen.

Het belangrijkste deel van de benodigde investeringen zal door private partijen moeten worden gedaan en overheden zetten met hun klimaatbeleid de randvoorwaarden voor dergelijke investeringen, aldus DNB. Op deze manier kan de bankensector haar klanten ondersteunen in de transitie. De bankensector heeft zich eerder, evenals verzekeraars, vermogensbeheerders en pensioenfondsen, aan deze doelen gecommitteerd en denkt dus graag mee over het opvoeren van de noodzakelijke investeringen.

De overheid kan verstandige investeringsbeslissingen van burgers en bedrijven stimuleren door heldere randvoorwaarden te stellen en transitiepaden in de reële economie vast te stellen. Daarnaast kan de overheid verdere verduurzaming stimuleren door in te zetten op publiek-private samenwerking, bijvoorbeeld via groene garantiefinancieringsproducten zoals de Groene BMKB, waarmee het mkb gerichte ondersteuning wordt geboden bij de verduurzaming van haar bedrijfsvoering. Ook biedt de samenwerking via de Regeling groenprojecten volop kansen, want iedere euro die de overheid in de regeling steekt levert €32 – €37 aan gerichte duurzame financiering op.

Naast onder andere het IMF en de World Bank pleit DNB ook voor het beprijzen van uitstoot. De NVB gelooft dat een effectieve Europese CO2-prijs een nuttig instrument kan zijn om prijsprikkels te introduceren die duurzaam gedrag in de reële economie bevorderen en bijdragen aan een minder schoksgewijze klimaattransitie.

Het gematigde risicoprofiel van banken als verstrekker van vreemd vermogen sluit niet altijd goed aan bij de risico’s van groene investeringen. Een onrendabele businesscase kan ertoe leiden dat de noodzakelijke verduurzaming vertraagt. Samenwerking met de overheid op dit onderwerp kan helpen om de duurzaamheidstransitie te versnellen.

Tot slot onderschrijft de NVB dat banken klimaatrisico’s adequaat moeten meenemen in hun risicobeoordeling. Wel is de beschikbaarheid van benodigde data hierbij een uitdaging. De ontwikkeling van één internationale standaard voor klimaatrisico’s kan helpen bij het verkrijgen van beter inzicht. De sector blijft graag in dialoog met toezichthouders om in gezamenlijkheid tot verdere invulling van de bestaande uitdagingen te kunnen komen.

DNB – Klimaatinvesteringen hebben een zet van het nieuwe kabinet nodig

Bron: NVB