In Nederland zijn we gek op regels. We zeggen wel dat we minder regels willen, maar we grijpen elke kans aan om nieuwe regels te bedenken. Helpen die altijd? Nee! Regels helpen alleen als ze duidelijk zijn en er een straf op staat. Geen straf betekent dat het schijnregels zijn. Kijk maar naar de regels rondom de incassokosten.

Wet Incassokosten

De Wet Incassokosten, WIK in de volksmond, is niet ontstaan omdat er geen regels waren. Rechters hebben in hun Rapport Voorwerk een goed doordachte berekening van incassokosten beschreven. Daarmee leek alles duidelijk. ‘Leek’, want niet alle zaken komen bij de rechter. Met name in de minnelijke incasso werden nogal eens hogere tarieven gebruikt door malafide incasseerders. Om dat aan te pakken, heeft de wetgever de WIK gemaakt. Daarin wordt onder meer de maximale hoogte van de incassokosten voor particulieren bij wet geregeld. Mooi, weer een regel erbij én dit keer een die nodig was.

Geen boete

De wet geeft de maximale incassokosten aan en wanneer deze mogen worden berekend. Maar: helaas regelt de wet niet dat er een boete staat op het overtreden van deze wet. Dat is een gemiste kans. Extra jammer omdat diverse partijen, waaronder de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), hiervoor gewaarschuwd hebben. Malafide incasseerders blijven te hoge tarieven berekenen als daar geen straf op staat. Dat bewijst de praktijk van alledag.

Kwetsbaar

Inmiddels staat vast dat mensen met schulden kwetsbaarder zijn dan de gemiddelde Nederlander. Kwetsbare mensen moeten worden beschermd en daar was deze wet voor bedoeld. Gemiste kans dus!

Schade

Niet alleen de schuldenaar heeft last van deze malafide incasseerders. Dat geldt ook voor incassobureaus en gerechtsdeurwaarders die zich wél aan de regels houden. Malafide incasseerders verzieken het imago van de eerlijk werkende incassobureaus en gerechtsdeurwaarders.

Economisch delict

Zolang er geen straf staat op de overtreding, zullen te hoge incassokosten van malafide incasseerders blijven bestaan. De oplossing is simpel: wetgever, maak er een economisch delict van! Naast het terugbetalen van de te hoge incassoprovisie moet er dan ook een boete worden betaald om dat economische voordeel teniet te doen. Dat zet zoden aan de dijk!

Dus, wetgever, pas de WIK aub aan. Maak van een tandeloze tijger een tijger die wél kan bijten. Pak de malafide incasseerders aan en zorg voor een regel die werkt. Dat willen mensen met schulden, schuldeisers, schuldhulpverleners en incassobureaus en gerechtsdeurwaarders.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG zorgt voor een goede beroepsuitoefening door de gerechtsdeurwaarders bij de uitvoering van hun taken, met oog voor beide partijen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Bron: Paul Otter blog (LinkedIn)