De NEVI PMI® laat zien dat de recordgroei van de Nederlandse industrie in december nauwelijks veranderde. De PMI daalde weliswaar licht van 62.4 in november, maar het cijfer van december blijft nog steeds ruim boven het vorige record van februari 2011.

De stijging van de productieomvang was slechts iets kleiner dan het recordniveau van november en was daarmee de één na grootste die ooit gerapporteerd werd. De nieuwe orders lieten de op drie na grootste stijging sinds het begin van het onderzoek zien en de stijging van de exportorders werd alleen in april 2010 overtroffen.

De groei van de werkgelegenheid bereikte voor de derde maand op rij een hoogtepunt. Ondanks de toename van de productie, bereikte de toename van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk het hoogste niveau sinds februari 2007. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg in de grootste mate sinds februari 2007.

De uitbreiding van de inkoopactiviteiten was een van de grootste die ooit gerapporteerd werden. Dit zorgde voor de grootste verlenging van de levertijden sinds september 2006.

Zowel de in- als verkoopprijzen stegen in mindere mate dan in november, maar de inflatiedruk bleef hoog.

De vooruitzichten bij de Nederlandse productiebedrijven voor de komende twaalf maanden blijven uiterst positief.

Redactioneel commentaar op NEVI PMI door prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven

Gaat de NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) zichzelf overtreffen na de ongekende recordwaarde van november? Neen, dat niet, maar het scheelde weinig! Deze belangrijke index voor de industriële bedrijvigheid scoorde in december een waarde van 62.2, net iets lager dan de recordwaarde van 62.4 in november (een PMI waarde >50 duidt op toename van de industriële bedrijvigheid, een waarde < 50 op een afname). Conclusie: het groeitempo van de Nederlandse industrie is onverminderd hoog. De enige deel-index die wel een recordwaarde vertoonde was die van de werkgelegenheid. Deze index scoorde een niet eerder vertoonde waarde van 61.1. Dat duidt erop dat bedrijven in hoog tempo medewerkers aan het werven zijn om aan de aanhoudende vraag naar hun producten te kunnen voldoen.

Zowel uit het binnenland als het buitenland namen de orderportefeuilles verder toe. De productiebedrijven kunnen de vraag niet bijbenen gezien de verder oplopende levertijden. De sterke inkoopprijsinflatie leidt tot een grote hamsterwoede: halffabricaten en grondstoffen worden in grote volumes aangekocht om toekomstige producties veilig te stellen en toekomstige prijsverhogingen te ondervangen. Natuurlijk leidt dit tot steeds sneller oplopende prijzen, omdat leveranciers niet in gelijke mate aan de vraag kunnen voldoen. En het buitenland laat zich ook niet onbetuigd: de PMI kwam in Duitsland in december uit op 63.3 (november 62.5) en die van Frankrijk op 59.3 (november 57.7). Ook vanuit deze landen is de vraag naar grondstoffen, halffabricaten en technische componenten hoog.

Toeleveranciers en gekwalificeerde medewerkers lijken op dit moment de belangrijkste bottleneck te zijn voor verdere groei in onze regio. Die bedrijven die de laatste jaren geïnvesteerd hebben in goede relaties met gekwalificeerde leveranciers plukken daar nu de vruchten van. 2017 was een fantastisch jaar voor onze industrie en voor alle sectoren die op de kracht van de industrie konden meeliften. Gezien de overvolle orderportefeuilles begint 2018 goed. Ik verhoog daarom mijn rapportcijfer naar een 8,5.

Bron: NEVI