Met een grote meerderheid is de Tweede Kamer vannacht akkoord gegaan met de fraudewet van minister Kamp en staatssecretaris De Krom. In de nieuwe wet staat een hardere aanpak van misbruik centraal.

Wie fraudeert met een uitkering moet niet alleen de teveel ontvangen uitkering terugbetalen, maar krijgt daarnaast ook te maken met veel hogere boetes. Bedrijven die frauderen krijgen ook te maken met fors hogere boetes en kunnen bij herhaling zelfs stilgelegd worden.
Met deze wet worden zowel malafide bedrijven, ‘de grote vissen’, als frauderende uitkeringsgerechtigden ‘ de kleine vissen’ aangepakt.

Minister Kamp is tevreden over de brede steun voor de wet: “De ruime meerderheid in de Tweede Kamer geeft aan dat er veel draagvlak is voor onze hardere aanpak van fraude.
Met deze strengere aanpak geven we een duidelijk signaal af. Een signaal dat misbruik niet mag lonen.”

Staatssecretaris De Krom vervolgt: “Fraude met uitkeringen is diefstal van gemeenschapsgeld. Mensen die hard werken om de kosten van de sociale zekerheid te betalen moeten er op kunnen rekenen dat het geld daar terecht komt waar het hoort. En dat is niet in de zakken van mensen die er misbruik van maken. Als je fraudeert dan moet je erop kunnen rekenen dat je wordt aangepakt, en fors ook. ”

Bedrijvenfraude

De boetes gaan zeer fors omhoog. Dat geldt helemaal voor werkgevers die in de fout blijven gaan. Bij de tweede overtreding wordt de boete verdubbeld en bij de derde verdrievoudigd. Bij ernstige overtredingen wordt de boete de tweede keer al verdrievoudigd. Bedrijven kunnen bovendien worden stilgelegd. Zo wordt voorkomen dat hardleerse ondernemers door blijven gaan met hun malafide praktijken.

Uitkeringsfraude

Uitkeringsontvangers die frauderen moeten altijd de ten onrechte verkregen uitkering terugbetalen en krijgen daarnaast datzelfde bedrag aan boete. Als iemand voor duizend euro fraudeert, dan moet diegene niet alleen dat bedrag terugbetalen maar krijgt daar bovenop ook nog een boete van duizend euro. Bij een herhaling is de boete 150 procent van het bedrag dat ten onrechte is uitgekeerd, dus in dit voorbeeld 1.500 euro. Gemeenten worden verplicht de sancties uit te voeren en altijd terug te vorderen. Dat laatste is nu nog niet het geval.

Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer. Minister Kamp en staatssecretaris De Krom roepen de Eerste Kamer op de wet snel te behandelen. De bewindspersonen willen dat de wet op 1 januari 2013 inwerking treedt.

Bron: Rijksoverheid.nl