Nederland telt per 1 april ruim 100.000 huiseigenaren met een hypotheekachterstand. Dat zijn er bijna 9.000 meer dan een half jaar geleden. Dit maakte het Bureau Krediet Registratie (BKR) vanochtend bekend.

Het BKR noemt de stijging van het aantal achterstanden fors, maar lager dan in de vorige meetperiode. Tussen april en oktober 2013 steeg het aantal achterstanden namelijk nog met bijna 10.000. Maar vergeleken met het begin van de crisis in 2008 is het aantal huiseigenaren met een hypotheekachterstand nu maar liefst drie keer zo hoog.

Veel hypotheken staan op twee namen. Vanwege deze ‘dubbeltellers’ zijn er minder huishoudens dan huiseigenaren met een hypotheekachterstand. Het BKR registreert betalingsachterstanden op de hypotheek van minimaal 120 dagen. De melding verdwijnt pas weer uit het systeem als de achterstand volledig is ingelopen. Het BKR noteert niet hoe hoog de hypotheek is.

Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: ‘Wij adviseren huiseigenaren met klem om al bij dreigende hypotheekachterstand contact op te nemen met hun bank. De praktijk leert dat er dan nog allerlei oplossingen mogelijk zijn. Banken zijn nu veel meer gericht op goede maatwerkoplossingen dan een paar jaar geleden. Kom als huiseigenaar dus in actie ruim vóórdat je een BKR-melding krijgt, is ons advies. Zo’n melding maakt het moeilijker om in de toekomst een andere hypotheek of lening te krijgen. Bovendien wordt het bij een achterstand van minstens vier maanden vaak erg ingewikkeld om nog uit de betalingsproblemen te komen.’

Bron: VEH