Wanneer de huurder niet betaalt en de huurachterstand oploopt, kun je de vordering uit handen geven aan een deurwaarderskantoor. Er wordt dan alles aangedaan om tot een oplossing te komen, voordat een ontruiming in gang wordt gezet. Soms kom je helaas niet tot een oplossing, maar wil je de huurder ook niet op straat zetten. Je kunt dan een gebruiksovereenkomst opstellen waarmee je de huurder nog een kans geeft. Mits deze zich aan de afspraken houdt. Hoe verloopt zo’n traject?

Als wij een vordering in handen krijgen, ontvangt de huurder als eerst stap een brief van ons. Wanneer hier geen reactie op volgt, proberen we op allerlei andere manieren in contact te komen. Wij vinden het namelijk belangrijk om de huurder persoonlijk te spreken en te bekijken of er nog een oplossing mogelijk is.

Soms wordt deze incassofase doorlopen zonder dat we tot een oplossing zijn gekomen. Als we niet in contact komen en de huurder reageert niet op onze communicatie, wordt de gerechtelijke procedure gestart. De huurder ontvangt dan de dagvaarding. Als een huurder het niet eens is met hetgeen in de dagvaarding vermeld staat, kan hij hierop antwoorden, dit noemen we ook wel verweer.

Verweer

Het verweer kan mondeling gemeld worden bij de rechtbank of schriftelijk. Als huurder mag je zelf kiezen op welke manier je dit doet.

Als een huurder ervoor kiest om verweer in te dienen, zie we in de praktijk vaak dat een huurder het wel eens is met de hoogte van de huurachterstand, maar bijvoorbeeld nog een betalingsregeling wil treffen om een aanstaande ontruiming te voorkomen. Als dit het geval is, kan het zijn dat wij nog proberen tot een oplossing te komen. Na overleg met de verhuurder, kan ervoor gekozen worden om een regeling op te laten nemen in het vonnis. Met de huurder wordt dan contact opgenomen. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een brief, die door de huurder en door een medewerker van het deurwaarderskantoor wordt getekend. Deze afspraken worden dan naar de rechtbank verzonden met het verzoek ze op te laten nemen in het vonnis.

Dit betekent dat in het vonnis komt te staan dat de ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde niet plaatsvindt als de gemaakte afspraken door de huurder worden nagekomen.

Comparitie van partijen

Wanneer we na het verweer niet tot een oplossing kunnen komen, bestaat de mogelijkheid om tijdens de comparitie van partijen te bekijken of er nog een oplossing mogelijk is. Tijdens de comparitie van partijen kan dit worden besproken. Als er een oplossing volgt, kan dit worden opgenomen in het vonnis of worden de gemaakte afspraken na het vonnis vastgelegd in een gebruiksovereenkomst. In zijn uitspraak zal de kantonrechter dan aangeven dat de verhuurder heeft toegezegd dat er nog een betalingsregeling mogelijk is.

Gebruiksovereenkomst

Omdat je als verhuurder na ontvangst van een ontbinding- en ontruimingsvonnis niet altijd tot ontruiming over wil gaan en de huurder nog een kans wil geven, kan een gebruiksovereenkomst worden opgesteld. Het ontruimingsvonnis wordt dan als stok achter de deur gebruikt. Dit betekent dat de huurder zijn woning niet hoeft te verlaten, mits hij zijn afspraken netjes na komt.

Een ontruimingsvonnis heeft een gebruikstermijn van een jaar. Dus nadat het vonnis door de deurwaarder aan de huurder betekend is, is deze een jaar geldig. Als binnen dit jaar een gebruiksovereenkomst wordt opgesteld, is de overeenkomst ook een jaar geldig. Hiermee wordt de termijn van een jaar dus iets opgerekt.

Als je als verhuurder gebruik wil maken van een gebruiksovereenkomst, worden de gewenste afspraken in deze overeenkomst vastgelegd. Hierin staat duidelijk benoemd dat dit een mogelijkheid voor de huurder is om de ontruiming te voorkomen, mits de gemaakte afspraken goed worden nagekomen. Komt de huurder de afspraken niet na, dan kan alsnog worden ontruimd. Huurder en verhuurder tekenen de overeenkomst, dus iedereen weet wat van hem verwacht wordt.

Het is namelijk erg belangrijk welke verwachtingen je als verhuurder aan de huurder geeft. Dus als je de verwachting wekt dat het ontruimingsvonnis niet meer gebruikt gaat worden, en je doet het toch, dan maak je misbruik van je bevoegdheid. Maar door het opstellen van een gebruiksovereenkomst die huurder en verhuurder voor akkoord tekenen, weet je precies wat er verwacht wordt en wat de intentie van de regeling is. Hoe ga je verder met de gebruiksovereenkomst na ontruimingsvonnis?

Let op!

Bovenstaande opties zijn er alleen wanneer de verhuurder instemt met een oplossing. Als er bijvoorbeeld sprake is van herhaalde wanprestatie of overlast, zal een verhuurder de huurder geen kans meer willen geven, maar wordt het vonnis tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde gehandhaafd. Het betekent helaas dus niet dat er altijd een oplossing mogelijk is.

Tip

Blijf altijd in contact met het deurwaarderskantoor of de verhuurder. Alleen dan kan tot een mogelijke oplossing gekomen worden. Hiermee worden hoge kosten bespaard!

Bron: Janssen & Janssen Kenniscentrum