Bedrijven, instellingen, sociale partners en de overheid moeten inzetten op ‘goed werk’ voor iedereen die wil en kan werken. Dat bevordert de economie en sociale samenhang, en daarmee de brede welvaart. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het deze week gepubliceerde rapport ‘Het betere werk. De nieuwe maatschappelijke opdracht’.

 

In het rapport schetst de raad een beeld van de sociale zekerheid en arbeidsmarkt die niet (voldoende) zijn veranderd op basis van ontwikkelingen als nieuwe technologie, flexibilisering van arbeid en intensivering van werk.

 

Aanbevelingen

 

Het hebben van grip op geld, op het werk en op het leven is volgens de WRR belangrijke voorwaarde voor ‘goed werk’. De WRR doet 9 aanbevelingen om de grip op geld, werk en leven te vergroten voor iedereen die werkt of wil werken.

 

Grip op geld

  • Voorkom oneerlijke concurrentie tussen werkenden met verschillende contractvormen.
  • Ontwikkel een stelsel van contractneutrale basisverzekeringen en voorzieningen voor alle burgers, een stelsel dat past bij de nieuwe wereld van werk.
  • Vernieuw het actief arbeidsmarktbeleid, onder andere door meer aandacht voor persoonlijke begeleiding.
  • Geef mensen met een uitkering en weinig kans op de arbeidsmarkt een basisbaan.

 

Grip op het werk

  • Ontwikkel een programmatische aanpak voor goed werk binnen bedrijven en instellingen.
  • Versterk de positie van werkenden binnen arbeidsorganisaties.

 

Grip op het leven

  • Schep meer mogelijkheden om mensen de keuze te geven hoeveel uren ze willen werken, onder andere door goede kinderopvang en ouderenzorg te bieden en meer werken makkelijker afdwingbaar te maken.
  • Zorg voor langdurige, collectief betaalde verlofregelingen voor zorg en meer zeggenschap over arbeidstijden.

 

Goed werk

  • Maak de drie condities van goed werk en de verdeling hiervan over de bevolking tot basis van overheidsbeleid en volg deze in de Monitor Brede Welvaart.

 

Verminder complexiteit en vergroot bestaanszekerheid

 

De WRR heeft een goede probleemanalyse geschreven over het functioneren van de Nederlandse arbeidsmarkt, vindt Divosa. De vereniging onderschrijft daarbij de aanbevelingen rondom oneerlijke concurrentie tussen werkenden met verschillende contractvormen. De aanpak daarvan is mogelijk wanneer wordt gekozen voor een stelsel van ‘contractneutrale’ basisverzekeringen en voorzieningen. Deze oplossingsrichting sluit goed aan op het pleidooi van Divosa om de complexiteit te verminderen en de bestaanszekerheid van inwoners te vergroten.

 

Een aandachtspunt blijft de invulling van de ‘basisbaan’. Dit begrip wordt in het rapport onvoldoende uitgewerkt. Het idee dat naast het regelen van het inkomen extra aandacht nodig is voor de stap naar werk of sociale activering, onderschrijft Divosa echter harte.

 

Zie ook:

 

WRR-rapport 102: Zet nu in op kwaliteit van werk (WRR, januari 2020)

 

Download

 

Het betere werk. De nieuwe maatschappelijke opdracht (WRR, januari 2020)

Bron: Divosa