Dit jaar viert Credit Expo Nederland haar 20-jarig jubileum met het thema “20 jaar credit management in ontwikkeling: verleden, heden & toekomst”. In de aanloop naar deze mijlpaal geven we periodiek een credit professional het woord om stil te staan bij de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse Credit Management sector hebben gevormd. Deze week geven we het woord aan:

  • Peter van Dorst
  • Bedrijf: coöperatie VGZ
  • Functie: strategisch beleidsadviseur betalen en incasso / creditmanager
  • Aantal jaren werkzaam in creditmanagement: 20

Loopbaan & hoogtepunten

Wanneer en waar ben je in de credit management sector begonnen en wat waren toen jouw verwachtingen?

Ik ben in 2005 gestart als manager controles en debiteuren bij zorgverzekeraar VGZ. Vervolgens ontstond in een drietal fusiestappen de coöperatie VGZ en daarbinnen een professionele afdeling Creditmanagement. De verwachting toen ik begon was wisselend; de toenmalige directie had meer oog en oor voor de controle-activiteiten in de afdeling en zagen debiteurenbeheer niet als een belangrijk proces in de klantketen. Mijn verwachting was dat met de komst van de nieuwe zorgverzekering per 1 januari 2006 dit razendsnel zou gaan veranderen. Het financieel belang rondom premie (inning) groeide sterk, de (nieuwe) zorgverzekeringswet kreeg extra wetsartikelen rondom wanbetalers en het toezicht nam toe. Hier kon een professionele afdeling creditmanagement echt een belangrijke bijdrage gaan leveren binnen de zorgverzekeraar. Vanuit retroperspectief kan ik nu constateren dat dit de spijker op zijn kop was en er ruimte kwam voor een professionele afdeling (en voor mij om er een professie van te maken).

Wat zijn voor jou tijdens je loopbaan de belangrijkste trends en ontwikkelingen in credit management geweest?

Dit is wat klassiek: van een eenvoudig ketenproces van papieren factuur en/of automatische incasso en een relatief snelle overdracht naar een incassopartner, die via een “blackbox” en “no-cure no-pay” incasseert, naar een periode met meer digitalisering in de factuur- en betaalketen en meer interne herinneringen, via bij voorkeur twee kanalen, naar heden met inzet op klantbehoud, samenwerking met stakeholders als gemeentelijke schuldhulp, Geldfit en verschillende nationale coalities om schulden/ betalingsachterstanden samen op te lossen. Wat gaat komen is de inzet van machine learning en AI. Daarnaast heb ik ook en bovenal aan de klant-kant een verandering gezien: van de klant zien als debiteur via integrale wanbetalersaanpak naar nu sociaal incasseren met zo laag mogelijke kosten en de klant zien als volwaardig partner, als lid van onze coöperatie, waarmee je op zoek gaat naar passende oplossingen.

In hoeverre hebben deze trends en ontwikkelingen jouw werk als credit management professional beïnvloed?

Ook hier een ontwikkeling met betrekking tot de eigen competenties en vaardigheden. Eerst inzet bij mezelf op professionaliteit als creditmanager en focus op procesoptimalisatie. Daarna kennis vergaren van kanaalstrategie en digitalisering en nu verbinding maken naar stakeholders. Een verschuiving van met name financieel sturend en controlerend naar in gaan spelen op zowel sociaal maar zeker ook maatschappelijk belang als het gaat om incasso van zorgverzekeringspremie’s.

Visie op het vakgebied

Over welke kennis en vaardigheden dient een credit manager anno 2025 te beschikken? 

Dit pallet lijkt steeds breder te worden. Kennis van financiële systemen en kengetallen, lean en agile werken, juiste leiderschapsstijl, kunnen motiveren en inspireren van je medewerkers, klant gedreven met oog voor sociale incasso. Of was dit eigenlijk ook in het verleden altijd belangrijk en beschikten de toonaangevende debiteurenmanagers van toen ook over deze eigenschappen, maar werd het anders benoemd….?

Hoe kan een afdeling creditmanagement volgens jou echt impact maken binnen een organisatie?

Nu: maximaal inzet op digitalisering met gebruik van machine learning en AI van alle werkstromen in je keten (factuur-intern aanmanen- externe incasso – schuldhulp samenwerking) en daarnaast inzet op inlevend incasseren, relatie opbouwen met de juiste stakeholders ook op gebied van sociale incasso en zo voor je bedrijf niet alleen leden behouden maar ook een hoge leden tevredenheid borgen. Daarnaast ook een  optimaal financiële resultaat zien te bereiken in een omgeving die aantrekkelijk wordt gezien en ervaren door je eigen medewerkers.

Wat is jouw persoonlijke visie op de toekomst op het vakgebied?

Er komen kansen vanuit de nieuwere generaties die digitale kanalen en technieken omarmen. Machine learning en zeker ook AI oplossingen gaan meer maatwerk bieden in de gehele incassoketen. Maar ook interne beheersing en risicovraagstukken gaan sterk toenemen en vergen steeds meer capaciteit en investeringen.

20 jaar Credit Expo 

Credit Expo viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Wat vind je van het event en welke tips heb je voor de bezoekers?

Het event is en blijft leuk, een mix van elkaar ontmoeten gecombineerd met interessante pitches over nieuwe technologie en best practises en dit werkt goed. Omdat het de 20e editie is mag er best wat feestelijks zijn, bijvoorbeeld een centrale netwerkborrel die wat eerder start?

Bron: Credit Expo

Ben je creditmanager en wil je ook graag jouw ervaringen delen in deze interviewreeks? Stuur dan een mail naar Marcel Wiedenbrugge: marcel@creditexpo.nl