De Nederlandse economie is in het derde kwartaal uit de recessie gekropen. Na vier maanden van krimp groeide de economie met 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Vooral de handel met het buitenland zorgde voor deze kleine plus.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagmorgen bekend in een eerste raming. „Nederland is hiermee volgens de gangbare definitie uit de recessie”, aldus het CBS. Vergeleken met het derde kwartaal een jaar geleden kromp de economie nog met 3,7 procent.

De krimp op jaarbasis is volgens het CBS „aanzienlijk kleiner” dan die in het eerste halfjaar van 2009. De export was weliswaar nog aanzienlijk lager dan een jaar geleden „maar ook hier is de daling veel minder dan in het eerste halfjaar”, aldus het CBS. „De investeringen vielen wel verder terug.”

De overheidsuitgaven namen toe, terwijl huishoudens de hand op de knip hielden. Hierdoor heeft de Nederlandse detail­handel in het derde kwartaal 5,5 procent minder omzet behaald dan vorig jaar. De daling van de omzet was daarmee groter dan in de eerste twee kwartalen. De grootste daling was voor winkels in consumentenelektronica, de omzet daalde daar met bijna 13 procent.

Het aantal openstaande vacatures heeft zich in het derde kwartaal gestabiliseerd. Eind september waren het er 128.000, nagenoeg evenveel als een kwartaal eerder. Het aantal vacatures blijft volgens het CBS laag, maar ligt nog altijd 40.000 boven het vorige dieptepunt in 2003.

Bron: CBS