
Het jaar 2024 kende een significante stijging in het aantal hulpvragen bij NVVK-leden, evenals een toename in het aantal getroffen schuldregelingen. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag van de NVVK. De cijfers tonen aan dat meer mensen met financiële zorgen ondersteuning hebben gezocht en ontvangen. Echter, ondanks versoepelingen in de schuldsanering blijven veel mensen de stap naar schuldhulpverlening uitstellen.
Minder aanmeldingen ondanks kortere schuldsanering
Hoewel de termijn voor schuldsanering in juli 2023 is gehalveerd naar achttien maanden en hulpvragers meer ruimte krijgen om vaste lasten te betalen, is het aantal mensen dat hulp zoekt slechts beperkt gestegen. Van circa 80.000 in 2023 naar iets meer dan 82.000 in 2024. Dit staat in schril contrast met de circa 730.000 huishoudens in Nederland met problematische schulden.
Nieuwe schuldregeling voor mensen zonder afloscapaciteit
Voor mensen die geen afloscapaciteit hebben, introduceerden schuldhulpverleners in 2024 een regeling waarbij schuldeisers volledige kwijtschelding kunnen verlenen. Ondanks deze optie blijft het aantal hulpvragers met schuldregelingen beperkt, met een stijging van 15.203 in 2023 naar 17.179 in 2024.
Onvrede bij schuldeisers en noodzaak tot vroegsignalering
Schuldeisers tonen toenemende onvrede over de lage terugbetalingen. Volgens de NVVK heeft ruim een derde van de hulpvragers geen afloscapaciteit, wat betekent dat schuldeisers minder terugzien van hun vorderingen. De NVVK pleit daarom voor verhoging van het sociaal minimum en betere vroegsignalering.
Stijging gemiddelde schuldenlast
Uit de jaarcijfers blijkt dat de gemiddelde schuld van hulpvragers is toegenomen van 38.000 euro naar 43.000 euro. De drie grootste schuldeisers zijn de Belastingdienst, zorgverzekeraars en het Centraal Justitieel Incassobureau. Volgens experts ligt de oorzaak van problematische schulden deels bij de toenemende complexiteit van de maatschappij en het gemak waarmee schulden kunnen worden aangegaan.
Bron: NVVK