Dit jaar viert Credit Expo Nederland haar 20-jarig jubileum met als thema “20 jaar credit management in ontwikkeling: verleden, heden & toekomst”. In de aanloop naar deze mijlpaal geven we periodiek een credit professional het woord om stil te staan bij de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse Credit Management sector hebben gevormd. Deze week geven we het woord aan:

  • Herman Peeters
  • Bedrijf: Altares / VCMB
  • Functie: Senior Business Consultant  /  Voorzitter VCMB
  • Aantal jaren werkzaam in creditmanagement: 35

 Loopbaan & hoogtepunten

Wanneer en waar ben je in de credit management sector begonnen en wat waren toen jouw verwachtingen?

Bij al mijn vorige werkgevers was credit management onderdeel van mijn zakelijke activiteiten. Ik ben in 1990 op de arbeidsmarkt gekomen en in die tijd had je niet zoveel keuzemogelijkheden. Je zou kunnen zeggen dat ik bijna letterlijk het vak ben ingerold en ben ook altijd in de sector gebleven. Ik ben begonnen als relatiebeheerder bedrijven bij een bank, waar ik al vrij snel te maken kreeg ook met klanten die moeite hadden met betalen van hun financiële verplichtingen en zo te maken kregen met Bijzonder Beheer. Daarna heb ik bij diverse financiële dienstverleners gewerkt, waar ik onder andere verantwoordelijk was voor het risico assessment van nieuwe klanten en ook het (interne) achterstandsbeheer. Vanuit die rol was ik ook verantwoordelijk voor contacten met incassopartijen en gerechtsdeurwaarders.

Wat zijn voor jou tijdens je loopbaan de belangrijkste trends en ontwikkelingen in credit management geweest?

Dat zijn er een aantal geweest, die allemaal met technologie te maken hadden. Een belangrijke ontwikkeling is de overgang van veel handmatig werk naar de eerste computers geweest. Daardoor kon er veel efficiënter gewerkt worden, waardoor de productiviteit met sprongen omhoogging. Een andere ontwikkeling was de eerste stappen op het gebied van robotic processing. Verder kwamen steeds meer klant- en gedragsdata beschikbaar in combinatie met groeiende computercapaciteit en het inzetten van geavanceerde scoremodellen. Segmentatie en differentiatie zijn hierin de kernbegrippen.

In hoeverre hebben deze trends en ontwikkelingen jouw werk als credit management professional beïnvloed?

Ik heb altijd interesse gehad in datamanagement en vooral ook de waardecreatie vanuit dezelfde data. Ondanks de ontwikkelingen op het gebied van AI denk ik dat er nog veel partijen zijn die ook met “traditionele” data-toepassingen heel veel waarde kunnen halen uit de klantrelatie, zowel voor de klant en uiteraard voor het bedrijf zelf.

Daarnaast heb ik altijd gewerkt op het snijvlak tussen Sales en Credit Management. Uiteindelijk gaat het om “betaalde omzet”, en is het in Credit Management noodzakelijk om de relatie met Sales kort te houden en elkaar goed te informeren over wat er speelt aan de voor- en achterkant van de zogenaamde kredietcyclus. Ik zie (helaas) nog veel partijen die in silo’s opereren als het gaat over waardecreatie, ondersteund door slim gebruik van data. De data die beschikbaar komt via de achterkant van de kredietcyclus (bijzonder beheer, incasso, gerechtelijk) komt vaak niet tijdig terecht op de voorkant van de kredietcyclus. De “feedback loop” is dan niet goed ingericht binnen de organisatie.

Visie op het vakgebied

Over welke kennis en vaardigheden dient een credit manager anno 2025 te beschikken? 

Het is heel belangrijk dat creditmanagers een goed gevoel voor sales en marketing hebben en ook mee kunnen bewegen met de verkoop- en marketingdoelstellingen en daaraan gekoppelde uitdagingen binnen een onderneming.

Verder denk ik dat een holistische kijk op credit management heel nuttig is: credit management activiteiten en -beslissingen vinden plaats binnen de volledige kredietcyclus van een klant. Risico assessment en risicobeheer dienen overal plaats te vinden en niet pas op het moment dat de factuur niet meer wordt betaald. Dus goed customer management in combinatie met early warning oplossingen zijn essentieel.

Een credit manager dient zicht te hebben op interne- en externe databronnen en hoe deze data, met behulp van moderne tools effectief kunnen worden ingezet bij de risicoinschatting en de communicatie met de klant.

Ook dient hij/zij te beschikken over voldoende empathisch vermogen: niet alle zaken kunnen automatisch worden opgelost. Als “mensenwerk” nodig is, dan weet ook de credit manager waarde te halen uit de intermenselijke relatie. Dit geldt voor interne- en externe stakeholders.

Hoe kan een afdeling creditmanagement volgens jou echt impact maken binnen een organisatie?

Credit management dient een volwaardige rol/functie te hebben naast de normaal voorkomende functies binnen de organisatie. Credit Management dient onderdeel te zijn van de strategie van de organisatie. Niet alleen door te hameren op de risico’s die gelopen (kunnen) worden; vooral ook door te laten zien dat credit management in de hele kredietcyclus kansen creëert in waardecreatie.

Wat is jouw persoonlijke visie op de toekomst op het vakgebied?

Ik denk dat er niet veel gaat veranderen: er komt meer data en de computer- en rekenkracht zal verder toenemen. Er zullen altijd debiteuren (zakelijk en consumenten) blijven, die gebaat zijn bij persoonlijke/menselijke hulp. Het menselijke aspect dienen we niet uit het oog te verliezen. Naast automatisering en het gebruik van robots/chatbots, et cetera, kunnen partijen zich ook onderscheiden via de ‘human touch’.

 

20 jaar Credit Expo 

Credit Expo viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Wat vind je van het event en welke tips heb je voor de bezoekers?

Allereerst proficiat met het jubileum. Hetzelfde geldt ook voor het VCMB. Het laat zien dat het kunnen organiseren van een jaarlijks event en het bij elkaar brengen van credit management professionals nog steeds waarde biedt. Tips: netwerken en kennis ophalen. Er zijn altijd meer dan voldoende kennissessies. En ook het netwerken bevestigt de ‘human touch’.

Bron: Credit Expo

Ben je creditmanager en wil je ook graag jouw ervaringen delen in deze interviewreeks? Stuur dan een mail naar Marcel Wiedenbrugge: marcel@creditexpo.nl