Bijna de helft van de organisaties (45%) is nog niet Gen Z-proof; er worden nog geen opties geboden voor flexibele werktijden of werken op afstand. Dit blijkt uit onderzoek van alles-in-één Payroll- en HR-platform Deel onder ruim 500 HR-professionals. Het gebrek aan flexibiliteit heeft merkbare gevolgen. Zo vindt een derde (34%) het frustrerend dat hun organisatie tekortschiet in het bieden van flexibele werktijden en werken op afstand. Het uiteindelijke resultaat? 40 procent van de organisaties merkt dat zij minder jong personeel aantrekken.

Mismatch tussen wensen en aanbod

De kloof tussen de verwachtingen van jonge professionals en wat organisaties bieden, zie je terug in vier lastig in te vullen wensen. Flexibiliteit in werktijden (42%) is het vaakst genoemde struikelblok, maar ook de behoefte aan een betere werk-privébalans (36%) wordt vaak genoemd. Daarnaast vormen snelle doorgroeimogelijkheden (31%) en de wens om op afstand te werken (29%) een grote uitdaging voor organisaties. Dit heeft invloed op het aantrekken en behouden van jong talent. De HR-afdeling staat dan ook voor een grote uitdaging; 39 procent vindt dat de rol van HR-manager de meest uitdagende senior managementfunctie is.

Kostenbesparing

Veel organisaties staan onder druk om kosten te besparen op het gebied van personeel en werkplekken. 44 procent overweegt om kostenbesparende maatregelen te nemen. De populairste maatregelen hiervoor zijn het niet verlengen van tijdelijke contracten (44%) en het terugbrengen van kantoorruimte (30%). Daarnaast wordt vaker gekozen voor meer thuiswerken (25%), ontslagrondes (22%) en het bevriezen van loonsverhogingen of bonussen (20%). Dit kan voor Gen Z de aantrekkelijkheid van werkgevers onder druk zetten.

Semara van Rooijen, Senior Account Executive bij Deel: “In een krappe arbeidsmarkt waarin de vraag groter is dan het aanbod, moeten organisaties zich aanpassen aan veranderende verwachtingen om voorop te lopen in ontwikkelingen. Potentiële medewerkers, en zeker de jongere generatie, hebben hoge verwachtingen: flexibiliteit, ontwikkelmogelijkheden en vertrouwen. Door traditionele functie-eisen en werkwijzen onder de loep te nemen, ontstaat ruimte voor een gevarieerder personeelsbestand. Juist door ontwikkelingen te omarmen, kun je bouwen aan een meer diverse en toekomstbestendige organisatie.”

Bron: Persberichten.com