
Wanneer het salaris wordt gestort, zouden alle vaste lasten idealiter op dezelfde dag worden afgeschreven. Dat zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het Nibud leidt de huidige situatie, waarbij rekeningen voor huur, zorg, energie en telefonie op verschillende momenten worden afgeschreven, tot een gebrek aan overzicht en financiële stress bij veel huishoudens.
Verspreide betalingen veroorzaken onduidelijkheid
In de huidige situatie worden vaste lasten zoals huur, hypotheek, zorgpremies en nutsvoorzieningen gedurende de maand afgeschreven. Voor huishoudens met beperkte financiële ruimte bemoeilijkt dit het behouden van overzicht op het beschikbare budget. Nibud stelt dat een gesynchroniseerde betaaldag meer rust en duidelijkheid kan bieden over de maandelijkse bestedingsruimte.
Vroege automatische incasso van vaste lasten biedt basis
Voor sommige uitgaven, zoals huur of hypotheek, vindt de afschrijving al kort na ontvangst van het salaris plaats. Nibud pleit ervoor om ook andere vaste lasten op datzelfde moment te incasseren. Een verdere vereenvoudiging zou kunnen ontstaan als toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag direct aan de betreffende organisaties worden uitgekeerd, zodat deze automatisch verrekend kunnen worden met de maandlasten. Volgens Nibud is dat op korte termijn wellicht complex, maar is een uniforme betaaldag wél praktisch uitvoerbaar.
Toename schulden benadrukt noodzaak
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal mensen met geregistreerde problematische schulden de afgelopen jaren weer toeneemt. Na een duidelijke stijging in 2022 en 2023, bleef deze trend ook in 2024 zichtbaar. De toegenomen complexiteit in het betaalgedrag speelt hierin een rol, aldus experts.
Hulpvragen en BNPL zorgen voor extra druk
De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) meldde eerder dit jaar dat het aantal hulpvragen op het gebied van geldproblemen opnieuw stijgt. De oorzaken liggen volgens de organisatie niet alleen in de gestegen kosten van levensonderhoud, maar ook in het toenemende gebruik van ‘koop nu, betaal later’-diensten. Hierdoor raken mensen sneller het financiële overzicht kwijt.
Vaste betaaldag als hulpmiddel, geen oplossing
Hoewel een uniforme betaaldag volgens Nibud niet alle schuldenproblematiek zal oplossen, kan het mensen wel helpen om beter inzicht te krijgen in hun financiële situatie. Meer overzicht betekent in veel gevallen ook minder stress en betere financiële beslissingen. Daarmee kan een vaste betaaldag bijdragen aan meer grip op geld en daarmee ook op andere aspecten van het leven.
Bron: Creditexpo.nl / Nibud