Nederlandse uitgevers van creditkaarten maken zich zorgen over de toekomstige toegankelijkheid en kosten van creditkaarten voor consumenten. Nederlandse creditkaarten dreigen binnenkort onder herziene EU-wetgeving voor consumentenkredieten te vallen, de zogeheten ‘Consumer Credit Directive 2’ of CCD2. Daardoor zouden creditkaarten aanzienlijk duurder worden en voor sommige consumenten buiten bereik raken.

Nederlandse creditkaarten zijn meestal zogeheten ‘deferred debit cards’, debitkaarten met een uitgestelde maandelijkse afbetaling in één keer. Een schuld van de kaarthouder aan de kaartuitgever is daardoor van korte duur en kan zich niet iedere maand verder opstapelen.

Lidstaatoptie

De gangbare Nederlandse creditkaarten zijn vrijgesteld van een aantal bepalingen in de huidige CCD1, dankzij een lidstaatoptie voor ‘deferred debit cards‘. Daardoor zijn creditkaarten voor Nederlandse consumenten zeer toegankelijk, tegen betrekkelijk lage kosten. Bij het omzetten van de CCD2 naar Nederlandse wetgeving dreigt de regering deze lidstaatoptie te laten vervallen.

Gevolgen voor consumenten

Als de lidstaatoptie voor ‘deferred debit cards‘ vervalt dan zijn dit de verwachte gevolgen voor consumenten:

  • Bepaalde consumenten met relatief lage vrij besteedbare inkomsten, zullen bij een nieuwe aanvraag helemaal niet meer in aanmerking komen voor een creditkaart, omdat de wettelijke kredietwaardigheidseisen strenger worden.
  • De tarieven voor kaarthouders zullen aanzienlijk stijgen als gevolg van hogere ‘compliancekosten’ voor kaartuitgevers; dat zijn de extra kosten voor kaartuitgevers om aan de strengere nieuwe wetgeving te voldoen.

Om creditkaarten voor zoveel mogelijk Nederlanders bereikbaar en betaalbaar te houden, vragen de Nederlandse uitgevers van creditkaarten – ING, Rabobank, International Card Services en American Express – aan de regering om de bestaande lidstaatoptie bij de invoering van CCD2 in stand te houden. Dat doen zij in een gezamenlijke reactie op een openbare raadpleging door het ministerie van Financiën.

Borg en aanbetalingen

Creditkaarten zijn voor veel consumenten vooral een onvervangbaar en voordelig betaalinstrument om borg te betalen voor huurauto’s, pleziervaartuigen en vakantiehuisjes, of om vooraf een aanbetaling te doen voor een latere aankoop. Een borgbetaling met een creditkaart wordt alleen gereserveerd op het kredietsaldo van de creditkaart. Die reservering wordt niet afgeboekt van de betaalrekening van de kaarthouder. Bij een gewone betaalpas wordt een reservering wél direct ingehouden op het saldo van de gekoppelde betaalrekening.

Meer keuze

Veel internationale verhuurders van auto’s, vaartuigen en vakantiewoningen eisen dat klanten de huur en de borg met een creditkaart betalen; zij accepteren geen andere betaalinstrumenten, ook geen vernieuwde betaalpassen (‘debitkaarten’). Zonder creditkaart heeft een consument daardoor minder keuze bij het huren van vooral vervoermiddelen en vakantieverblijven.

Bron: Betaalvereniging