Vorig jaar kwam ik mijn oude kleuterjuf tegen, en aangezien ik Sara inmiddels al heb gezien, vroeg zij mij terecht: “Jacqueline, ken je me nog?” Jazeker juffrouw Jannie!”. De kleutertijd was voor mij een heerlijke tijd. En het gekke is dat vooral het vegen van de tegels rondom de zandbak mij is bijgebleven, lekker opruimen en schoonmaken. Tsja, je zou het misschien niet 1,2,3 achter mij zoeken, maar daar kan ik ook nu nog aardig wat energie in kwijt. Daarom is het misschien niet zo heel toevallig dat het schulden saneren na mijn studietijd op mijn pad kwam en ik er 22 jaar geleden mijn bedrijf in ben begonnen. Saneren betekent namelijk letterlijk: gezond maken, en dat is de basis van iedere schuldsanering. Je maakt de financiële basis weer schoon en gezond. En hoe doe je dat nou?

 

Allereerst moet er sprake zijn van een problematische schuldensituatie, ofwel: de schulden kunnen niet meer normaal worden afgelost vanwege daartoe ontoereikend inkomen en vermogen nu en in de nabije toekomst. En dan? Leidraad is hierbij dat de ellende van het verleden geregeld wordt vanuit de mogelijkheden in de toekomst.

 

Toen ik vroeger zelf nog intakegesprekken voerde met onze klanten, stelde ik altijd de vraag: Wat als je morgen wakker wordt? Wat ga je doen, wat wil je doen? Ofwel, ga je door met je bedrijf en kun je je zakelijke vaste lasten voldoen, voorzien in je levensonderhoud en houd je dan nog aflossingscapaciteit over? Zo ja, dan zou het kunnen dat je mogelijk een levensvatbaarheid bedrijf hebt.

 

Vervolgens ga je eerst de eventuele brandjes blussen, inkomen optimaliseren en de financiële situatie stabiliseren. Nadat de schuldenpositie is vastgesteld (easier said than done met gemiddeld 18 schuldeisers per ondernemer en een belastingschuld die vaak bestaat uit ambtshalve aanslagen of waarbij aangiftes nog moeten worden gedaan), kun je gaan starten met de schuldsanering.

 

De aflossingscapaciteit die beschikbaar is over de komende 5 jaar is grofweg het uitgangspunt van de schuldsanering bij ondernemers die doorgaan. Voor ondernemers die stoppen en in loondienst gaan of terugvallen op een bijstandsuitkering is dat 3 jaar. Met die aflossingscapaciteit koop je vervolgens de schulden af. Heb je bijvoorbeeld 200.000 euro schuld en 40.000 euro aflossingscapaciteit dan kopen we met die 40.000 de schuld van 200.000 af. Grofweg een aanbieding van 20% tegen finale kwijting van de restschuld. Tuurlijk is de praktijk wat complexer met voorrangposities van schuldeisers, verschillende BTW percentages, mogelijk wisselende toekomstige inkomsten en weigerende schuldeisers, maar het geeft een 1e indruk in onze wereld van schuldsanering.

 

En na zo’n 36.000 ondernemers en ex-ondernemers hiermee te hebben mogen bijstaan in de oplossing naar hun schulden, waarbij schuldeisers altijd meer krijgen dan zonder de inzet van schuldsanering en ondernemers kunnen blijven voorzien in eigen inkomen, zou ik graag meer bekendheid geven aan deze mooie minnelijke oplossing. Hup, de bezem door die problematische schulden!

Bron: Zuidweg & Partners