Rond de 175.000 Nederlandse huishoudens kampenn met langdurige risicovolle schulden. Voor deze groep mensen is de schuld zo groot dat ze het niet meer op eigen kracht kunnen oplossen. Dit blijkt uit recent Mosaic onderzoek van Experian.

 Van de mensen met risicovolle schulden is 35 procent onder de 35 jaar en heeft geen kinderen. Een derde van de mensen met risicovolle schulden heeft gewoon een fulltime baan. Bijna de helft van de mensen met een problematische schuld is alleenstaand.

De groep Nederlanders met problematische schulden heeft steeds vaker een inkomen van modaal of anderhalf keer modaal. In 2007 had ruim 20 procent van de mensen met problematische schulden een modaal inkomen. Vorig jaar was dat bijna verdubbeld naar 38 procent.

Ook het aantal probleemgevallen met een inkomen van anderhalf keer modaal nam toe, van 8 naar 14 procent. Opvallend is ook dat een op de tien mensen met risicovolle schulden twee of meer auto's voor de deur heeft staan. De helft heeft nog altijd één auto. Lenen doen schuldenaren relatief vaak via internet, 28 procent.

De onderzoeksresultaten werden afgelopen zaterdag tijdens een uitzending van Rondom 10 gepresenteerd. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma lichtte tijdens de uitzendingtoe dat een te groot deel van Nederland niet meer in staat is de tering naar de nering te zetten."We zijn met zijn allen op te grote voet gaan leven".

Bron: ANP