Kinderen goed leren omgaan met geld, zodat ze als volwassene financieel redzaam zijn. Dat is het doel van de Week van het geld, die dit jaar van 25-29 maart plaatsvindt. Het Nibud heeft in deze week speciale aandacht voor de rol van ouders: hoe kunnen zij hun kinderen helpen ‘een held met geld’ te worden?

Ouders in gesprek tijdens workshops

Koningin Máxima opent de Week van het geld feestelijk in het stadion van NAC Breda. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is erbij en doet met ouders de workshop Ik krijg nooooit wat! In deze workshop gaan ouders met elkaar in gesprek over de keuzes en vragen die financieel opvoeden met zich meebrengt. Het Nibud geeft tips en handvatten en ouders helpen elkaar door hun ervaringen te delen. Dezelfde workshop wordt tijdens de Week van het geld nog een aantal keer gegeven. Het Nibud heeft Ik krijg nooooit wat! samen met a.s.r. Verzekeringen ontwikkeld. Op 25 maart ontmoeten zo’n 50 financiële professionals elkaar daar om te leren hoe ze zelf de workshop kunnen geven.

Op de laatste dag van de Week van het geld staat Nibud-directeur Arjan Vliegenthart samen met burgemeester Elly Blanksma van Helmond nogmaals voor de klas. Samen verzorgen zij voor de studenten van ROC ter AA in Helmond een interactieve masterclass Omgaan met geld.

Nieuwe tools voor ouders

Ouders komen in de financiële opvoeding van hun kind veel vragen tegen. Wat kan een kind wanneer zelf, en waar moet je bij helpen? Welke afspraken maak je, en hoe ga je om met dilemma’s?

Financiële opvoedwijzer

Om in beeld te brengen welke taken en verantwoordelijkheden bij welke leeftijd horen, heeft het Nibud een infographic ontwikkeld: de financiële opvoedwijzer. U ziet hierop in één oogopslag hoe u uw kind begeleidt naar financiële zelfstandigheid.

Test: Financieel opvoeden #hoedan?

Ook lanceren we een vernieuwde financiële opvoedtest. Aan de hand van dagelijkse gelddilemma’s voor u en uw kind, zie u hoe andere ouders dit oplossen én krijgt u handvatten van het Nibud. Leuk om te doen en het levert nieuwe opvoedinspiratie op.

Geldtypetest voor scholieren

Om scholieren inzicht te geven in hun geldgedrag, biedt het Nibud een geldtypetest aan. Door tien korte vragen in te vullen (in twee leeftijdsgroepen) ontdekt een scholier of hij een superspaarder, rekenmaster, geld-chaoot of big spender is. En krijgt hij of zij geldtips op maat.

Veilig pinnen en online kopen

Uit het Nibud Kinderonderzoek 2018 bleek dat kinderen vaker pinnen, maar minder veilig met de code omgaan dan 5 jaar geleden. Voor het Nibud reden om voor ouders handvatten te ontwikkelen hoe ze hun kind kunnen begeleiden bij het online bankieren en aankopen doen. We maakten twee informatieve webpagina’s.

Onder het thema Financiële opvoeding op Nibud.nl vindt u al onze tips en adviezen over o.a. zakgeld, sparen, de mobiele telefoon, baantjes, 18 worden en nog veel meer.

Alles over financiële opvoeding op Nibud.nl

Week van het geld

De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken, en vindt jaarlijks plaats in het voorjaar. Er zijn de gehele week veel activiteiten. Bekijk het overzicht op de speciale website.

Bron: Nibud