Vraag naar financieel specialisten krimpt al drie jaar achtereen.

Over het derde kwartaal van 2012 is de vraag naar financieel specialisten wederom fors gekrompen. De krimp in print- en online vacatures bedraagt -26,8% ten opzichte van het derde kwartaal 2011. Uitschieters in negatieve zijn de finance manager met -37%, financial controller met -31% en accountancy functies met -30%. Specialistische functies zoals auditors en de financieel specialisten die aan een tweede of derde stap toe zijn, komen ongeschonden uit de strijd. De laatste categorie, die in hun midcareer fase zit, laat een opmerkelijk zelfbewustzijn zien. Dit blijkt uit de analyse “Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 3e kwartaal 2012” van Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.

De vraag naar financieel specialisten zoals financial controllers, financial accountants, assistant en business controllers krimpt nog steeds. Alle sectoren laten een daling zien. Na forse krimp in 2010 en 2011 stabiliseert de vraag zich in de branche financiële dienstverlening, hier is de geringste daling geconstateerd van -4%. Forse krimp is te zien in Industrie en Energie & Telecom, respectievelijk -42% en -49%. Liet de accountancybranche in 2011 nog een stabiel beeld zien, door teruglopende resultaten deelt deze branche nu ook volop mee in de krimp met -30%.

Aanhoudende somberheid, met een paar lichtpunten

De krimp in het aantal gepubliceerde vacatures voor financieel specialisten vertoont sinds 2009 een aanhoudend, dalende trend. Geen double dip en geen W-vormige ontwikkelling, maar een L-vormige beweging typeert deze markt. Het overall beeld is sinds 2009 consistent: grotere krimp in het zwaardere segment van financieel specialisten met meer dan 15 jaar werkervaring, zoals finance managers en financieel directeuren. Eveneens een bovengemiddelde krimp in financieel administratieve functies, zoals financial accountants en financial controllers.

Lichtpunten met lichte groei zijn terug te vinden in niche functies zoals auditors, treasury en tax accountants. Daarnaast was en blijft de markt schaars voor tweede en derde stappers in rollen als assistant controller. “In dit patroon hoeven we de komende tijd ook weinig veranderingen verwachten”, aldus Erik Kolthof. Daarbij moet aangetekend worden dat het totaal aantal vacatures en arbeidsplaatsen nog steeds op een hoog niveau ligt. Zo werden er in de eerste 9 maanden van 2012 nog bijna 11.000 vacatures gepubliceerd. “Van de taart wordt steeds een stukje afgesnoept, maar het blijft nog steeds een grote taart”, aldus Erik Kolthof.

Financieel specialisten in midcareer fase blijven zelfbewust

De vraag naar financieel specialisten in hun midcareer fase, 25 tot 35 jaar oud, is onveranderd goed. Zij hebben hun eerste werkervaring achter de rug, zijn zonder veel inwerkkosten snel productief, flexibeler én laten een ander gedrag zien dan hun zeer ervaren collega’s. Enkele kenmerken van deze groep zijn dat ze meer waarde hechten aan uitdaging in hun werk en minder gehecht zijn aan een vast contract. Ook de loyaliteit naar hun werkgever ligt op een duidelijk lager niveau. Slechts 33% verwacht langer dan 6 jaar bij de huidige werkgever te blijven tegenover 65% van hun oudere collega’s. Flexibele werktijden, carrièreperspectief en opleidingsmogelijkheden worden duidelijk hoger gewaardeerd.
Qua arbeidsmarktactiviteit blijkt dat ze duidelijk meer openstaan voor ander werk, mits ze daarvoor benaderd worden. Dit latente zoekgedrag ligt ruim 10% hoger dan bij zeer ervaren financieel specialisten.

Overeenkomsten tussen beide groepen zijn het belang dat aan salaris en werkdruk wordt gehecht. De hoogte van het salaris blijft met stip op nummer 1 staan, op ruime afstand gevolgd door andere arbeidsvoorwaarden. “Het zelfbewustzijn van tweede en derde stappers is onverminderd hoog, net als de vraag naar deze functionarissen. Het werven, binden en boeien van deze talenten vormt een permanente uitdaging voor werkgevers”, zegt Erik Kolthof.

Bron: APS