Bedrijfssluitingen ver boven pre-crisis niveau 2007

Hoewel het aantal faillissementen in Nederland in 2015 naar verwachting met 15 procent zal dalen, is het aantal bedrijven dat failliet gaat volgens kredietverzekeraar Atradius nog steeds erg hoog: maar liefst 42 procent hoger dan in 2007. Hoewel de economische vooruitzichten verbeteren, zijn er nog veel Nederlandse bedrijven die zich in de gevarenzone bevinden, met name in de detailhandel en de gezondheidszorg.

Er doet zich in Nederland een vergelijkbare ontwikkeling voor als in 2014. Hoewel toen sprake was van een flinke daling met 20 procent was het een moeilijk jaar, met 70 procent meer faillissementen dan in 2007. Nog steeds zijn de omstandigheden voor veel bedrijven erg uitdagend. Zo kampen veel sectoren met overcapaciteit, terwijl de consumentenbestedingen onvoldoende toenemen. Hierdoor wordt vooral de detailhandel getroffen, terwijl de gezondheidszorg wordt geconfronteerd met de gevolgen van veranderende wetgeving en een toenemende kostendruk. In de loop van 2015 zullen de vooruitzichten verbeteren. Zo zullen de consumentenuitgaven weer toenemen door de dalende werkloosheid en stijgende koopkracht. Bedrijven zijn meer bereid te investeren en ook de export stijgt doordat de euro in waarde daalt.

Faillissementen eurozone op historisch hoog niveau

Voor Nederland als exportland is het van belang te weten dat de economische omstandigheden in de eurozone voorlopig nog uitdagend blijven. In veel Europese landen is sprake van een hoog aantal faillissementen. Tot nu toe heeft het economisch herstel een beperkte impact op het historisch hoge niveau van het aantal faillissementen, dat 70 procent hoger ligt dan in 2007. In Spanje, Portugal en Italië is het aantal faillissementen drie keer zo hoog als in 2007. De zuidelijke landen kruipen echter langzaam uit de recessie. Zo daalt het aantal faillissementen  in Spanje (20 procent) en Portugal (11 procent).

Herstel in Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk zet door

De Verenigde Staten kennen een breed gedragen economisch herstel. Dit zal in 2015 resulteren in een daling van het aantal faillissementen met 16 procent. Dit is het zesde achtereenvolgende jaar waarin de VS een afname van de faillissementen kunnen noteren. Ook het Britse herstel zet door en hier zullen faillissementen met 8 procent dalen. Denemarken – dat net als het Verenigd Koninkrijk geen deel uitmaakt van de eurozone – doet het eveneens opvallend goed. Hier daalde het aantal faillissementen met 14 procent. Alleen Noorwegen wordt geconfronteerd met een stijging van de faillissementen van naar schatting 6 procent.

“Hoewel in de loop van 2015 het economisch herstel wereldwijd zal doorzetten, blijft het aantal faillissementen in de meeste markten, met name in de eurozone, nog hoog. Hoewel veel bedrijven nog steeds in een uitdagende omgeving opereren, zien de vooruitzichten er in de loop van het jaar er echter beter uit”, zegt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. “De verwachting is dat dit op termijn zal resulteren in een daling van het aantal faillissementen. Het zal echter nog lange tijd duren voordat het niveau van voor de crisis is bereikt.”

Download hier het  volledige rapport van Atradius Economic Research