In week 13 (23 tot en met 29 maart) zijn 44 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 16 minder dan in week 12 (16 tot en met 22 maart). Dit meldt het CBS in voor het eerst gepubliceerde weekcijfers over faillissementen.

Het CBS brengt tijdens de Corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Dit is de eerste publicatie in de reeks. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 12.00 uur gepubliceerd worden.

In de eerste 13 weken van dit jaar zijn er 767 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 3 minder dan in dezelfde periode van 2019. De trend vanaf 2019 is redelijk vlak.

Meeste faillissementen in de handel

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 8. Daarna volgden de specialistische zakelijke dienstverlening met 6. In de bouw en de industrie zijn elk 5 bedrijven failliet verklaard. De handel en de specialistische dienstverlening behoren overigens tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

Onder meer in de horeca en de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening (w.o. reisbureaus) is het aantal faillissementen toegenomen in week 13. De aantallen zijn echter niet opmerkelijk. Eerder dit jaar zijn meer faillissementen per week waargenomen in deze bedrijfstakken.

Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed. Daarnaast is door het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet om bedrijven zoveel mogelijk te ondersteunen.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Bron: CBS