AFAS Software (categorie grootbedrijf) en Bouwgroep Dijkstra Draisma (mkb) winnen de Koning Willem I-prijs 2018, ook wel de ‘Oscar van het bedrijfsleven’ genoemd. Bio-importeur Eosta ging er met de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap vandoor. De drie bedrijven kregen maandagavond in Nijmegen de prijs overhandigd door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot. Die prezen hen voor hun getoonde durf, duurzaamheid en doorzettingsvermogen.

Toonbeelden ondernemerschap

VNO-NCW-voorzitter en jurylid Hans de Boer feliciteert de drie winnaars. ‘Alledrie zijn ze toonbeelden van ondernemerschap. Duurzaamheid en innovatie zijn de pijlers bij deze bedrijven, ze lopen daarin voorop. Een onderneming als AFAS Software bijvoorbeeld bewijst dat Nederland een vooraanstaande rol speelt in de digitale transformatie.’

Winnaar grootbedrijf

Het familiebedrijf maakt (online) software voor zowel het bedrijfsleven als voor consumenten. Hun AFAS Foundation stelt geld beschikbaar voor wereldwijde projecten op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De andere winnaar, de Friese Bouwgroep Dijkstra Draisma biedt onder meer duurzame producten en diensten voor nieuwbouw en renovatie. Eosta uit Waddinxveen, importeur en distributeur van biologische versproducten, kent een ‘trace & tell’-systeem dat vertelt waar het product vandaan komt en wie de duurzame teler is.

Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

De Koning Willem I Stichting reikt sinds 1958 tweejaarlijks de Koning Willem I Prijs in de categorieën ‘grootbedrijf’ en ‘mkb’ uit en daarnaast de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. Onder meer VNO-NCW en MKB-Nederland zijn partners van de stichting.

Bron: VNO-NCW