Afgestudeerde studenten met een compleet andere studieachtergrond zoeken steeds vaker hun toekomst in de sectoren IT en Finance, dat blijkt uit een analyse van Calco, detacheerder en opleider van afgestudeerden naar IT en Finance professionals. Doorgroeimogelijkheden en de combinatie van leren en werken zijn de twee belangrijkste motivators om de ‘omscholings-stap’ te zetten. Trainees met 225 verschillende studie-achtergronden worden op dit moment opgeleid om de stap naar sectoren te zetten waar een schreeuwend tekort is aan ervaren professionals. Van Master in Communicatie, tot Civiele Techniek en zelfs Japan Studies naar IT of Finance. Eenmaal geselecteerd op basis van persoonlijkheid, skills en potentie in combinatie met de juiste ambitie weten de ‘instromers’ zich uitzonderlijk goed te handhaven in een nieuw vakgebied.

Nederland digitaliseert in een razend tempo verder, terwijl het te kampen heeft met langdurige krapte op de arbeidsmarkt. Deze tekorten hebben impact op alle bedrijfssectoren. Primair is er een uitdaging ontstaan doordat veel vereiste ICT-posities niet intern binnen deze sectoren kunnen worden ingevuld door vergrijzing en een tekort aan nieuwe in het vakgebied afgestudeerde professionals. Uit de analyse van Calco blijkt dat het merendeel van de ‘zij-instromende’ trainees kiest voor de IT.

Jan-Willem Gelderblom, Algemeen Directeur van Calco: “De komende jaren stromen veel arbeidskrachten uit en gaan met pensioen. Als je de mogelijkheid als organisatie hebt is het nu de uitgelezen kans om te werken aan je toekomstige workforce. Het feit dat deze hbo-ers en wo-ers niet exact de juiste opleiding hebben doet niet ter zaken. Kaap ze van de markt en zorg dat je ze weet te integreren in jouw organisatie. Je zal deze IT en Finance specialisten namelijk nodig hebben. Al is het alleen maar vanwege de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) of complete IT-systemen die moeten worden vervangen.”

Hij vervolgt: “We zien dat er met name in het bank- en verzekeringswezen, maar ook in bijvoorbeeld de luchtvaart en de food retail een tekort is aan de juiste trainees. Daarnaast is de nood bij het MKB hoog. Gelukkig staan zij steeds meer open om de ‘zij-instromers’ aan te nemen. Zij accepteren dat de trainee wat meer begeleiding nodig heeft en dat specifieke ervaring ontbreekt. Deze ondernemers zien dat hun talenten goed zijn ontwikkeld en dat ze in staat zijn een switch te maken naar het vakgebied waar zij zich in willen ontwikkelen. Op deze manier kunnen zij een deel van hun (toekomstige) personeelstekorten alvast afdekken.”

Bron: Calco