Vooral via internet wordt geadverteerd met aanbiedingen voor het afsluiten van leningen zonder BKR-toetsing. Juist voor consumenten die al in een lastige financiële positie zitten, kan de verleiding groot zijn om in te gaan op deze aanbiedingen. De AFM waarschuwt tegen deze werkwijze.

De AFM krijgt regelmatig meldingen van consumenten over illegale kredietaanbieders. Consumenten melden dat zij niets meer horen van de kredietaanbieder, nadat zij bijvoorbeeld administratiekosten of een verzekeringspremie betaald hebben. Of zij krijgen een bericht dat de aanvraag is afgewezen en de consumenten zijn hun geld kwijt. Soms probeert de adverteerder de consument met een smoes nog meer geld te laten betalen. De lening wordt in de praktijk niet verstrekt.

Voor het afsluiten van een persoonlijke lening mag een adviseur geen enkele vorm van kosten in rekening brengen! Administratiekosten of kosten voor de aanvraag zijn dus niet toegestaan.

Doe onderzoek

Denk goed na voordat je via een advertentie op internet een lening afsluit of een creditcard neemt. Is de adverteerder te vertrouwen?

  • Vaak gebruiken deze adverteerders e-mailadressen die eindigen op “hotmail.com, gmail.com en lavabit.com.” Voor een bedrijf zijn dit geen gebruikelijke e-mailadressen.
  • Controleer of de adverteerder een vergunning heeft van de AFM. Aanbieders of bemiddelaars zonder vergunning mogen je geen lening geven of creditcard verkopen.

Bron: AFM