De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari gemiddeld 0,6 procent hoger dan in februari 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 2,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsstijging olie

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In februari 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 51 euro, circa 1 procent meer dan een jaar eerder. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 45 euro. Dat is bijna 21 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in februari 3,1 procent goedkoper dan in februari 2020. In januari lagen de prijzen 19,4 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. In januari lagen de prijzen 2,2 procent lager dan in januari 2020. In meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in februari

Vergeleken met januari zijn de afzetprijzen van de industrie in februari met 2,1 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 1,9 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 2,3 procent.

Bron: CBS