De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus gemiddeld 14,9 procent hoger dan in augustus 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 13,9 procent duurder dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Sterke stijging olieprijzen

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In augustus 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 60 euro, 57 procent meer dan een jaar eerder. In juli kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld bijna 63 euro. Dat was 67 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in augustus 52,1 procent duurder dan in augustus 2020. In juli lagen de prijzen 48,9 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus 35,2 procent hoger dan een jaar eerder. In juli lagen de prijzen 34,2 procent hoger dan in juli 2020. In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in augustus hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in augustus

De afzetprijzen van de industrie zijn in augustus ten opzichte van juli met 0,8 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,7 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt met 0,8 procent.

Bron: CBS