De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus gemiddeld 5,1 procent lager dan in augustus 2022, meldt het CBS. Een maand eerder was de prijsdaling 7,7 procent.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Daling olieprijzen jaar op jaar kleiner

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In augustus 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 78 euro, ruim 19 procent minder dan een jaar eerder. In juli kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 72 euro. Dat was 29 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in augustus 15,1 procent goedkoper dan in augustus 2022. In juli lagen de prijzen 28,3 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus 19,7 procent lager dan een jaar eerder. In juli lagen de prijzen 22,7 procent lager dan in juli 2022.

Afzetprijzen industrie stijgen in augustus

De afzetprijzen van de industrie zijn in augustus ten opzichte van juli met 1,3 procent gestegen. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 1,3 procent, de prijzen op de binnenlandse markt stegen met 1,4 procent.

Bron: CBS