AiVidens is de winnaar van de prestigieuze IvKM Credit Management Innovation Award 2023. De uitreiking gebeurde in De Montil in Affligem tijdens Credit Expo België op donderdag 20 april 2023 in Affligem. Juryvoorzitter Ludo Theunissen van het Instituut voor Kredietmanagement (IVKM) overhandigde de award aan winnaar Aividens.

Innovatie met positieve doorbraak

De IvKM Credit Management Innovation Award is bedoeld voor bedrijven die met succes een innovatieproject hebben afgerond. Het moet hebben geleid tot een aantoonbare positieve doorbraak in de manier waarop kredietmanagement in België plaatsvindt.

Ludo Theunissen: “De jury van de award bestaat uit het bestuur van IvKM, dus ervaren kredietmanagers. Elk van de vijf genomineerden mocht tijdens Credit Expo zijn project voorstellen. De jury stelde aansluitend kritische vragen. De genomineerde projecten waren dit jaar zeer uiteenlopend van aard, gaande van een conceptueel innovatief project ter bevordering van maatschappelijk verantwoord incasseren, tot toepassingen die geavanceerde AI-technologie gebruiken om toepassingen te optimaliseren. Alle genomineerden konden bovendien aantonen dat hun project wel degelijk relevant was en ook echt resultaat opleverde.”

Boeiende discussie

“Het werd dan ook een boeiende discussie binnen de jury, waarbij we de verschillende aspecten tegen elkaar afwogen. Uiteindelijk kozen we een onderneming die met behulp van innovatieve en geavanceerde technieken een belangrijk nieuw aspect binnen het incasso heeft geautomatiseerd. Het vooraf inschatten van betalingstermijnen met behulp van AI laat toe het cashbeheer te optimaliseren: ongetwijfeld zeer nieuw en innovatief. Intussen hebben een aantal ondernemingen de toepassing al geïmplementeerd. Het is wel degelijk een succesverhaal. De keuze viel dus op AiVidens.”

AI spoort betalingsproblemen op

De fintech scale-up AiVidens biedt een financiële SaaS-oplossing die artificiële intelligentie toepast op bedrijfsgegevens om betalingsproblemen van klanten te voorspellen, te segmenteren en op te lossen. De innovatie komt voort uit het vermogen het betalingsgedrag van klanten te analyseren, en te voorspellen wanneer klanten hun facturen zullen betalen.

De resultaten van deze analyses laten onder meer toe de evolutie van de segmentatie van de schuldportefeuille in de tijd te begrijpen (in termen van gedrag en risico’s) en het werk van de incassoteams te focussen en te prioriteren. Tal van grote bedrijven werken met de oplossing van AiVidens. De oorsprong van het project komt voort uit een vraag die de markt regelmatig stelt: is het mogelijk om te anticiperen op de betalingsproblemen van klanten om tijdig de juiste maatregelen te nemen?

Meer innovaties in petto

“We zijn enorm vereerd dat we de IvKM Credit Management Innovation Award 2023 in ontvangst hebben mogen nemen”, aldus ceo en co-founder Edouard Beauvois van AiVidens. “Het is de meest prestigieuze prijs die je in de Belgische sector kunt winnen. Deze award geeft ons dan ook een boost om het invorderingslandschap verder te hertekenen. We hebben nog heel wat innovaties in petto.”

De overige vier genomineerden voor de IvKM Credit Management Innovation Award 2023 waren: POM, Twikey, Legal Square en Credit People & Purpose