Currence, de producteigenaar van de collectieve Acceptgiro, kondigt op haar website aan dat ze per 1 juni 2023 stopt met het aanbieden en ondersteunen van dit meer dan 40 jaar oude papieren betaalproduct.

Currence geeft aan dat het gebruik van de gele Acceptgiro zeer snel terugloopt, met ongeveer 30% per jaar. Steeds meer bedrijven en consumenten gebruiken liever andere, makkelijkere betaalmethoden. In 2023 zouden naar schatting nog maar 2 miljoen papieren Acceptgiro’s per post naar banken worden opgestuurd. Volgens Currence is dat per huishouden gemiddeld slechts één keer in de vier jaar één enkele Acceptgiro.

Hedendaagse alternatieven

Tienduizenden organisaties zijn inmiddels overgestapt op andere, efficiëntere betaalmethoden, zoals automatische incasso’s, mobiele betaalverzoeken, facturen per e-mail met een betaallink, QR-codes en standaard Betaalinstructies op papier. De komende anderhalf jaar zullen de Betaalvereniging, banken en andere financiële dienstverleners de overgebleven verzenders van Acceptgiro’s begeleiden om ook over te stappen naar betere alternatieven.

Een veelgebruikt alternatief voor de Acceptgiro is de automatische incasso. De vele beschermingsmaatregelen voor consumenten tegen onterechte incasso-opdrachten, hebben geleid tot een grotere bereidheid om machtigingen voor automatische incasso’s af te geven aan bedrijven en instellingen. Consumenten kunnen zo’n machtiging ook per post op papier afgeven.

Standaard Betaalinstructie

Om het betalen van facturen en donaties met gewone overboekingen makkelijker te maken, kunnen organisaties alle benodigde betaalgegevens overzichtelijk op papier toesturen met een contractvrije standaard Betaalinstructie. Daarop staan helder onder elkaar het te betalen bedrag, de naam van de ontvanger, het IBAN van de ontvanger en het betalingskenmerk. De betaler kan die betaalgegevens eenvoudig invoeren bij internetbankieren en mobiel bankieren of overschrijven op een papieren overschrijvingsformulier van zijn eigen bank.

Acceptgiro is niet hetzelfde als overschrijvingsformulier!

De Acceptgiro is een gestandaardiseerd, voorbedrukt papieren betaalformulier dat door bedrijven en instellingen per post wordt toegestuurd bij een factuur of een verzoek om te doneren. Met een Acceptgiro kun je uitsluitend betalen aan degene die hem heeft toegestuurd. De naam en het IBAN van het bedrijf of de instelling en het betalingskenmerk zijn door de verzender van tevoren ingevuld. Vaak heeft de verzender ook al het bedrag en de naam en het IBAN van de betaler ingevuld. Minder dan één op de tien verzonden Acceptgiro’s wordt nog door de betaler met de hand ondertekend en per post opgestuurd naar zijn of haar bank. Meer dan 90% van de ontvangers betaalt of doneert met internetbankieren of mobiel bankieren.

Soms worden Acceptgiro’s verward met de papieren overschrijvingsformulieren van de grotere banken. Wie liever op papier betaalt dan via internetbankieren of mobiel bankieren, kan die formulieren aanvragen bij zijn bank, zelf invullen en ondertekenen en per post naar zijn bank opsturen.

Bron: Betaalvereniging Nederland