Amsterdam wil de jeugd in de stad uit de schulden halen. Een op de vier jongeren heeft schulden door bijvoorbeeld kopen op internet, een te hoog bestedingspatroon en gokken. Aangezien ze niet terecht kunnen bij de reguliere schuldhulp, begint de stad een proef om honderd jongeren de helpende hand te bieden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs besloten.

Het is hierbij de bedoeling schoolgaande jeugd tot 27 jaar te helpen hun schulden af te lossen. Als de pilot een succes is, kan het zogeheten schuldsaneringskrediet ook landelijk worden ingevoerd. Wethouder Freek Ossel (werk en inkomen) spreekt van een alarmerende situatie in de stad. ”De verleiding is groot en jongeren zien het gevaar van schulden pas als het te laat is.

Landelijk kampt ongeveer 30 procent van de jongeren met schulden, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Meestal gaat het om kleine bedragen, maar resultaten van een eerder onderzoek toonden aan dat 5 procent van alle Amsterdamse ROC-scholieren schulden hebben die soms zelfs 10 duizend euro of hoger zijn. Ossel pleit ervoor dat de ”oud-Hollandse betalingsmoraal” terugkomt.

Het reguliere schuldsaneringskrediet biedt volgens het college geen oplossing voor jongeren, aangezien ze geen vast inkomen hebben. Ze vallen daardoor buiten de boot, waardoor de schulden alleen maar groter worden. Amsterdam wil nu onder meer regelen dat de aflossing maximaal zes maanden kan worden gestaakt als jongeren tijdelijk geen inkomsten hebben. Ook kan de aflossingshoogte veranderen, bijvoorbeeld als ze na hun studie gaan werken. De pilot begint in juli en duurt een jaar.

Bron: APS